Huomenta!
Ahvenet on pyydetty katiskalla kesällä -23 Inarijärvestä. Yhteensä reilu tusina ahventa, suurin osa pientä ja pari vähän isompaa. Nyljin ahvenet pian tappamisen jälkeen ja puhdistin puukolla evät ja kalvot pois. Suomut on ahvenella niin tiukassa, että nahka repeili kun yritin suomustaa. Taisinpa vielä ennen nahasten pakastamista pestä ne fairyn kanssa. Pakkaseen heitin ne odottamaan kuivempia sisäilmoja. Tähän mennessä hommaan oli mennyt aikaa joku pari tuntia.
Sulatin nahat ensin kylmässä vedessä ja sitten kokeilin suoraan levyllä keittämistä, mutta ykköselläkin näin pieni keitos kuumeni ihan liikaa ja liian nopeasti. Vesihaude sen sijaan toimi, vaikkakin silloinkin piti ehkä 30-45min välein kääntää levy pois päältä, ettei keitos kuumene liikaa. Tarkkailin lämpötilaa ihan näppituntumalla. Jos sormea ei pystynyt pitämään liemessä muutamaa sekuntia pidempään, oli se jo liian kuumaa. Siis samaa tyyliä mitä oon käyttäny, ja käsittääkseni käytetään, nahkaliimojen käytössä.
Ehkä viiden tunnin päästä nahat oli kaikki sulaneet liemeen ja kiinteänä oli vain suomut. Huomautuksena tähän väliin, että lisäilin keittämisen aikana hyvin pieniä määriä vettä pariin kolmeen kertaan. Tämä siksi että muuten olisi palanut pohjaan. Ja tämä saattoi osoittautua virheeksi.
Suodatusjärjestelmä, joka oli toimiva. Puristin lopuksi tuon nenäliinan kunnolla kuivaksi.
Nakkasin saannon yöksi jääkaappiin ajatellen että se geeliytyisi tai ei ainakaan pilaantuisi. Noh ei geeliytynyt, mutta eipä pilaantunut. Siirsin litkun leveämpään astiaan aamulla ja siirsin ilmalämpöpumpun puhalluksen alle ennen kuin piti kiiruhtaa töihin. Saas nähä miten kävi