5/16" vai 11/32" – kumpi parempi?

Niin, 5/16" vai 11/32", kumpi on “parempi”? Ensimmäisen kerran pohdin tätä jo vuosikausia sitten mutta ensin piti määritellä paremmuus, eikä oikein ollut tapoja vertailla ominaisuuksia järkevästi, niin asia jäi hautumaan. Selväähän on, että paremmuus riippuu sovelluskohteesta. Mutta tauluampujan näkökulmasta eniten mietitytti, että jos verrataan kahta yhtä jäykkää mutta eri paksuista aihiota, niin kumpi on kevyempi?

Vastaus ei ole tosiaan ihan triviaali. Paksumpi aihio on tilavampi ja siten voi ajatella, että se on painavampi. Nuolivarren jäykkyys on verrannollinen aihion paksuuden neljänteen potenssiin (jos aihion paksuus kaksinkertaistuu, niin jäykkyys kuusitoistakertaistuu), joten paksuuden vaikutus on iso. Nuolivarren jäykkyys on suoraan verrannollinen kimmokertoimeen, joten paksumman (yhtä jäykän) nuolivarren kimmokertoimen pitää olla selvästi pienempi, jolloin materiaalin tiheyskin on keskimäärin pienempi. Lisäksi, nuolivarren massa per jäykkyys on sitä pienempi, mitä suurempi nuolivarren jäykkyys on. Pelkästään kaavoja pyörittämällä tätä ongelmaa ei pysty ratkaisemaan, vaan tarvitaan mittausdataa.

Olennainen data on tiheyden ja kimmokertoimen välinen riippuvuus. Tiheydestä saadaan massa ja kimmokertoimesta jäykkyys. Puutieteessä toki tunnetaan näiden välinen yleinen riippuvuus – mitä tiheämpää puuaines on, sitä suurempi kimmokerroin sillä keskimäärin on. Mutta se millainen korrelaatio on, riippuu puulajista ja yksilöstä. Nuolivarsien osalta ainoa tapa selvittää asia on mitata nuolivarsien massa ja jäykkyys ja tehdä laskelmat tulosten perusteella.

Vajaan parin tuhannen kuusinuolivarren mittausdatan perusteella lopputulos selvisi suunnilleen. Mittasin 5/16"-varsia ja 11/32"-varsia ja vertasin yhtä jäykkien varsien massaa suhteessa jäykkyyteen. Kun nuolivarren jäykkyys on alle 45 paunaa, niin 5/16"-varsi on keskimäärin hieman kevyempi kuin 11/32"-varsi. Kun nuolivarren jäykkyys on yli 45 paunaa, niin 11/32"-varsi on keskimäärin hieman kevyempi kuin 5/16"-varsi. Erot ovat pieniä, jäykkyyden ollessa 40 paunaa, niin 5/16"-varsi on keskimäärin noin viitisen graania kevyempi ja vastaavasti jäykkyyden ollessa noin 50 paunaa, niin 11/32"-varsi on keskimäärin noin 7–8 graania kevyempi.

Jos nuolivarren jäykkyys on alle 40 paunaa, niin 5/16"-varsi on kyllä parempi ja jos jäykkyys on yli 50 paunaa, niin 11/32"-varsi on parempi. Ero korostuu, jos nuolivartta on tarkoitus ohentaa nokkipäästä tai barreloida.

Männyn osalta homma on vielä vähän kesken, pitää mittailla varsia ja pyöritellä Exceliä. Mutta eiköhän vastaava ilmiö löydy sieltäkin, joskin nollakohta on luultavasti hieman eri kohdassa.

Sellaista… Eihän tällä ole primiampujalle mitään merkitystä mutta itse tykkään selvittää mieltä askarruttavat asiat, vaikka merkitys ja työmäärä eivät aina ihan kohtaakaan.

4 tykkäystä

Yleensähän varren koko tulee valittua sillä perusteella että mitä kaupasta saa. Itse valitsen 5/16 varren jos vaan jäykkyyttä riittää. Lähes koskaan ei riitä, siksi on valittava 11/32.

Se on totta että jos haluaa paremmin osua radalla, energia kannattaa käyttää treenaamiseen kuin 10 grainin eron metsästämiseen! Jos nuolisetti toimii hyvin, ei siinä häiritse vaikka varret painaisivat paljon enemmänkin.

Tuli mieleen että pituusammunnassakaan ei tuommoista 10 grainin eroa vielä ole osattu tulkita - onko kevyempi parempi kuin painava? Aina välillä joku luulee keksineensä kunnes tulee ristiriitaisia tuloksia ja palataan lähtöruutuun. :smiley:

Käytössä 11/32” kestää paremmin suorana kuin 5/16”, eikä niitä tarvitse samalla lailla vahtia ammunnan aikana. Itsellä ei tosin kovin paljoa noista ohuemmista ole kokemusta, kun ei jäykkyys piisaa minun jousiin. Sen verran niitä olen kumminkin käsitellyt, että tuo tuntemus on syntynyt. Seuraava koko, 23/64”, onkin sitten edellisiä vankempi, mutta liikaa painoa.