200 fps ja 10 graania per pauna nuoli

Luonnonmateriaalijousien nopeudessa 200 fps, kun ammutaan 10 graania per pauna nuolia, on eräänlainen maaginen raja, jota on tavoiteltu enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Tiettävästi se on nyt saavutettu ensimmäisen kerran, melko luotettavien mittausten perusteella.

http://www.primitivearcher.com/smf/index.php/topic,68536.0.html

Joten, jotta homma ei jäisi vain puolitiehen, niin ostin kyseiseltä kaverilta yhden tuollaisen jousen (oli muuten ensimmäinen toisen harrastajan tekemä luonnonmateriaalijousi, jonka ostin). Kyseessä ei ole sama yksilö kun em. ketjussa, vaan se lähti Steve Gardnerille ja sillä ammuttiin Utahissa, 235 metriä alle 35-paunaisten luokassa. Sain lähes identtisen jousen, jolla on mitattu 199–200 fps lukemia.

Jousi tuli tänään perille ja on kyllä kaunis yksilö. Näyttääkin nopealta! Iltapäivällä pitää ampua ekat fiilistelylaukaukset ja jossain välissä kronottaa se. Jännittävää!

5 tykkäystä

Hurjia tuloksia! Kevyt jousi ja vielä rekurveilla. Kukapa olisi arvannut… :wink:

Kuvia kehään pentele!!!

Onko muuten paahdettu tuo vatsapuoli?

Tuo maagisuus luultavasti riippuu siitä kuinka perinteisellä tavalla konstruoituja jousia halutaan tehdä. Tuo kuvan jousi on vielä sellainen.

Jos pitäisi moista yrittää ilman muita rajoituksia kuin kasvimateriaali sellaisenaan ja (ehkä) epoksi- tai uretaani liima niin lähtisin liikkeelle valitsemalla mahdollisimman veto- ja puristuslujat puut (ruohot) pintoihin ja joku hyvin kevyt puu ytimeksi. Kerroslevylavat siis. Jousi saattaisi näyttää kohtuullisen tavalliselta, mutta ei sellaista kukaan olisi tehnyt aikanaan, vaikkakin se sinänsä olisi juuri ja juuri ollut mahdollista. Erikoisen (väsytys)luja siitä jousesta ei luultavasti tulisi, mutta massa/jäykkyys suhde voisi olla kovaa luokkaa.

En sinänsä tiedä mitä tuo todistaisi.

Luonnonmateriaalijousilla 200fps…ja 10 graania per pauna. Sarvijousillahan näitä on ammuttu historian sivu. Eikös ne ole luonnonmateriaalia.
Kuvien jousi on luonnonmateriaalia, mutta mallinnus sekoitus nykyajanjousista. Hyvä tulos silti.

Mutta kun ei ole. Ei ainuttakaan edes jollain tavoin järkevästi tehtyä mittausta, jossa oltaisiin lähelläkään 200 fps. Hyvä jos edes 190 fps 10 graania per pauna on sarvijousilla ammuttu. Ei edes Karpo.Lähimmät tulokset Karpon aineistossa on noin 185 fps jäykkyydestä riippumatta, kun nuolen massa on 10 graania per pauna ja vetopituus 28 tuumaa.

Sehän tässä on, mutuilua, sekalaisia tuloksia, huhupuheita, tarinoita ja ties mitä kyllä riittää mutta tuo linkkaamani jousi on tällä hetkellä ainoa, jossa mittaukset on tehty niin, että ne on mahdollista toistaa suunnilleen hyväksyttävällä tarkkuudella. Ovathan Garder ja St. Louis kronottaneet koviakin tuloksia mutta mittaustavoista ei ole mitään tietoa. Jo pelkkä vetopituuden mittaustapa voi vaikuttaa merkittävästi tulokseen. Gardnerilta olen myös jousta yrittänyt ostaa mutta eipä ole herunut mitään.

Nyt onkin kyse vain ja ainoastaan nopeudesta - mitä luonnonmateriaalijousesta saadaan puristettua irti. Ja sehän tässä on hauskaa, että varmistettuja ja riippumattomasti toistettuja 200 fps:n ylityksiä ei ole edes kuitupuolella. On niitä kyllä kronotettu mutta ne eivät ole välttämättä täysin luotettavia tuloksia.

Sinänsä jännä, koska en nää mitään syytä miksi sarvijousi ei nakkaisi nuolta paremmin kuin puujouset. Rakentelijoita on pirusti vähemmän ja vielä vähemmän niitä jotka erityisesti nopeusmielessä tekee jousiaan.

Hienoa jos nyt on mitoituksella ja rekurveilla löydetty jotain sellaista millä voisi jo haaveilla sadan vuoden takaisien pituusennätysten tavoittamista!
Yllätyin että noinkin paljon näillä DC:n jousilla on ammuttu eikä paras terä ole kadonnut. Yleensä se on niin että hyviä laukauksia 10-20kpl jonka jälkeen nopeus putoaa heti 10fps.

Hyvä että muuten rekurvit edes aukeaa vetokuvassa. Selvästi on tehty oikein kun saadaan noilla lapojen leveyksillä stabiili jousi edes. Kärjet 10mm leveät ja käkkyrät on luokkaa hurjia!

Näiden jousien juju on mitoitus sekä marjakuusivatsa. Se on sellaista melko paksulustoista, vaaleaa, jopa höttöisen tuntuista marjakuusta. Kaukana tiheälustoisesta, tummasta ja tiheästä marjakuusesta, mitä hyvänä pidetään. Eikä ole paahdettu. Jousen massa on vähän yli 400 grammaa. Donin mittausten perusteella jousen virtuaalimassa on pieni ja hystereesi todella pieni, kuitujousien tasoa. Ja sieltä se tulee – varastoi julmasti energiaa ja pienet häviöt, niin johan nuoli lentää. Jos vatsa olisi jotain muuta, niin jousi taantuisi perusjousen tasolle. Lienee niin, että kyseisen marjakuusen elastisuus on poikkeuksellisen hyvä, jolloin puu ei väsy, vaan säilyttää ominaisuutensa. Mutta, katsotaan, mitä omat mittaukset sanovat, kunhan sinne asti päästään. Puolenvedon ensilaukausten jälkeen sanoisin, että ihan näpsäkkä jousi, kyllä sillä nuoli lentää!

@JNystrom – kronota nyt ne sinun sarvijousesi!

aha

1 tykkäys

Jopas on marjakuusimystiikkaa. Tohtisiko uskoa. Johan sitten selffareissa tai muissakin selystetyissä marjiksissa pitäisi olla parempi heitto.

Voisi joskus tehdä tuon tyylisiä jousia profililtaan.
Sarvijousiakin kronotellaan, kunhan ehditään. :smiley: Talvella viimestään sisäradalla on aikaa kikkailla. Kai ne sinne 180-190fps väliin heittää. Johan taululonkkarinkin pitää 170fps rikkoa…!

Niin, St. Louis teki samantyyppisiä jousia ja niiden suorituskyky on erinomainen. Voi olla, että malli sinänsä on toimiva, aika vähän niitä on kuitenkin tehty. Ja onhan marjakuusissakin eroja. Edellä oli vain pohdintaa. Toki joku ipekin voisi toimia mutta kasvaako massa liian suureksi, jos tiheys on luokkaa kaksinkertainen? Tai sitten näissä Donin jousissa on vain malli, mitoitus ja materiaalit osuneet juuri oikealla tavalla yhteen. Katsellaan, kiinnostava tämä kyllä on!

On tuossa varmasti massakin saatu optimoitua, selkä ja vatsapuu pelaa hyvin yhteen. Mikäli tekee jotain tonkin-ipe komboa, pitää olla tarkkana että ei tonkin lähde antamaan liikaa vastusta ipelle. Muistaakseni St. Louis on tehnyt tätä selän kaventamista hänkin.
Voisi laminoida kyllä jotain rekuja tai sitten ihan v-liitoksella laittaa kärkiä…