Vesipuhvelin sarven oikeaoppinen sahaus

Yksinkertainen idea, mutta miten oikeasti kannattaa sahata että sarvesta saadaan mahdollisimman paljon irti?
Aiheesta löytyy artikkeli, jota jouduin jonkin aikaa ihan etsimään, koska ainakaan atarnilta ei siihen linkkiä löytynyt. Aiheesta on kirjoittanut, kukas muu kuin Adam Karpowicz: http://www.atarn.org/islamic/turkish_bow/cutting_horn.htm

Ensimmäistä kertaa sahasin nyt tuolla tyylillä yrittäen useampaa leikkausta yhdestä sarvesta. Joistakin tuli lyhyempiä, toisista ihan 50-55cm pitkiä. Lopputuloksena 11kpl sarvivatsoja tuleviin jousiin. Tuntuu että tuo 50cm + 35cm sarvilätty irtoaa yleisimmistä sarvista.
Myös muutamat sarvinokit sahailin, siinä joukossa myös ylämaannaudan sarvea.

Hieman mietityttää nuo 8cm leveät sarvilevyt, kehtaako niistä oikeasti sahata 26-30mm leveän sarvivatsan turkkilaiseen…

1 tykkäys

Mistäs nämä sarvet olivatkaan peräisin? Entä kuinka pitkiä ne olivat? Tekeekö tuollaisilla 35-senttisillä sarviliuskoilla mitään? Eli onko siitä oikeasti hyötyä, että yrittää saada useampia liuskoja yhdestä sarvesta? Ahneen loppu kun ei tunnetusti ole kummoinen… Entä mikäs on minimimitta sarvilevylle, jotta se on vielä käyttökelpoinen komposiittijousen vatsaan?

Dictumista, 50-65cm pitkiä.

Tekee tekee, useampiakin mongoli jousityyppejä löytyy joissa on käytetty lyhyitä sarvivatsoja. Myöskin skyyttijousiin menee lyhyet.
Hukkaan heittämistä se on jos noita ei sahaa, sarvessa kuitenkin sitä tavaraa on, turhaa olisi sahata vain 1kpl 6mm levy. Toki tietysti riippuu sarvesta, jotkut on niin pieniä että kakkossahauksesta ei paljoa jäisi käteen.

Pääsääntöisesti kapeat ja pitkät suikaleet sopii turkkilaisiin jousiin, lyhyet ja hieman leveämmät mongolijousiin.
Eli turkkilaisiin 45-55cm pätkät ja mongolijousiin 35-45cm pätkät. Yli 55cm sitten johonkin crimean tatar jne.
Paksuutta sarvessa pidetään mielen mukaan, mitä enemmän sarvea sitä vähemmän jousi myötäkäyristyy, mutta myös massa kasvaa. Sarvi on myös elastisempaa, saattaa vaikuttaa jousen stabiliuuteen. Käytännösssä sarven paksuudet on yleensä 3-8mm kun sarvi liimataan jouseen. Tässä pitää ottaa huomioon uritus joka vähentää sarven paksuutta, 1mm urilla paksuudet olisi siis 4-9mm.

1 tykkäys