Varsijousia

Jkoivusan kysymys on tämä:

Mihin näistä puukaarista saa eniten paunoja samalla puulajilla ja samalla vetopituudella ja samalla nuolenpainolla?
-vastakaareva kaari?
-suora kaari?
-myötäkaareva kaari?

Oletettavasti muun foorumin kysymys on tämä:

Mikä näistä puukaarista mahdollistaa parhaan nuolen lähtönopeuden samalla puulajilla ja samalla vetopituudella ja samalla nuolenpainolla?
-vastakaareva kaari?
-suora kaari?
-myötäkaareva kaari?

Minun analyysiä olisi oikeastaan tähän kysymykseen vastaaminen:
-Miksi sotakäyttöön suunnitellut varsijouset olivat historiassa niin isopaunaisia? Koska varsijousen keskimäärin lyhyempää vetopituutta (suhteessa käsijousiin) joudutaan kompensoimaan isommilla paunoilla (suhteessa käsijousiin), että varsijousesta on saatu suunnilleen samoja tehoja irti kuin käsijousista.

Jos et rajaa speksejä tuon enempää niin voittaja on aina vastakaari.

Ps: nuolen painolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka vahva jousi sitä yrittää lennättää…

Varsijousille on eri käyttötarkoituksia; metsästys, rengashaarniskan läpäisy, levyhaarniskan läpäisy ja ei ole oikein väliä onko kaari minkä muotoinen. Pääasia, että varsijousi vaan hoitaa tehtävänsä eli on riittävän tehokas. Eli jos suora marjis toimii vaikka metsästyksessä niin ei siinä ole sitten kenelläkään valittamista. Ihan arkeologiankin tasollakin tiedetään todella niukasti varsijousten puukaarista ihan vaan siitä syystä kun puu orgaanisena materiaalina maatuu toisin kuin vaikkapa saviastiat. Eli vaikka Jkoivusan teoria toimisikin teoriassa ja käytännössä ei se poista sitä, etteikö ennen vanhaan olisi voitu käyttää myös suoria ja vastakaarevia puukaaria varsijousissa.

300 lbs project.

Rowan prod.
-width from centre: 6 cm
-thick from centre: 3 cm
-width from nocks: 3 cm
-thick from nocks: 3 cm
-lenght nocknock 77 cm


Pidän varsijousinäytöksiä ja ammutan yleisöä Olavinlinnassa 6-8.9. Sinne mahtuisi yksi käsijousiampuja eli jos innostusta on niin viestiä tulemaan viimeistään to 5.9 mennessä.

1 tykkäys

13.9 myötiksiä…

Alikasvoskuusen korvasin 242 lbs pihlajalla.


Tämä puskee 138 kg (304 lbs) noin 25 cm vedolla. Vähän jo ylirasittuu ehkä.


Tässä windlass-jouseen museon mallia. Tuollaisen kaaren voisi toteuttaa useammalla pihlajasuikaleella. Esimerkiksi 150 lbs x 3 eli 450 paunaa.

Miten mittaat paunasi?

Digitaalinen henkilövaaka. Vetomittari ja vinssi menee tilaukseen.

Millätavalla mittaat henkilövaa´alla?

Tukin peräpää vaakaan ja siitä sitten jännettä alaspäin painamaan.

Mutta kyllä, luonnon myötäkäyrää kannattaa myös etsiä. Pitäisi vaan etsiä joku yläraja näille puulajeille, että mitä kestää. Jos yrittää lähemmäs 500 paunaa.

Painatko yli 138 kiloa? Nojoo, meinaan että noin punnitsee varmaan kevyet mutta ei varmasti ole yli 50kg helppo tehdä, eikö siinä ole pää hollilla ottamaan mahdollisesti räjähtävän kaaren säpäleet?

Täh?

Ylempänä on mainittu 138kg kaari ja juuri sanottiin että vaakaa vasten mittaa. Eli eikös tuota pitäis olla punnitsijan painavampi kun 138kg jos meinaa sitä alas painaa. Lähtee muuten jalat maasta.

Jalat pitää olla kiinni maassa jotenkin kun noin mittaa. Olen suojautunut vahvaan huppariin ja suojalaseihin kun noin tekee. Mutta räjähdysvaaran takia täytyy parempi mittauslaitteisto hankkia. Vetopituus pitää aina mitata. Eli pituus-vetopituussuhde 1:3 tai vähän allekin, vaikkapa 1:2,8.

espanjalaisen rakentelua

Padre Island/Segovia

160 lbs suora, tukki koivua, virepyörä hirven tyvikruunusta, koristekuviot polttamalla (kesken).

Erään toisen tekemä ennallistus.

3223429747_8cd0a7344c_o

Hirven tyvikruunu tässä tarvitaan, enkä lähde sokkona tilaamaan. Sattuisikohan jollain foorumilaisella olemaan ylimääräistä? Ilkka Seikulle varmaan kannattaisi laittaa ainakin viestiä.

Komento takaisin. Tilaan brisalta. https://brisa.fi/horn-bone/moose-horn/lghorn-rosenkrans-8-cm.html

Uusi pulla uunista ulos.

Tykkään eniten näistä vaalean puun värisistä.

Minulla on yksi lupaava alikasvoskuusi Åsby-skånea ajatellen. 120 cm pitkä, ja 4 cm paksu. Paksuus tulisi olemaan 1 cm ohuempi kuin Åsby, mutta paunoista voi tinkiä. Puu on ilmakuivanut noin vuoden. Tukiksi koivua. Löysin vihdoin höyläämön, josta saan halvalla koivulankkua.

Tuohon Tod:n “what’s going on” juttuun täytyy mainita, että varsijousi oli suosittu ase, koska sillä pystyttiin opettamaan sotilaita ampumaan nopeammin kuin käsijousilla. Ja rahaa sitten paljon sotilaille, että saadaan aikaan palkka-armeija. Genoesen varsijousisotilaat olivat hyvin palkattuja.

1 tykkäys

Sain uuden tilaustyön ja pitihän se ottaa vastaan. Virepyörä on nyt kupissa tukin ottaen virepyörän ja jänteen painon vastaan. Akseli on tarkoituksella hieman löysä, mutta silti 4 mm. Tukki raitaa, poltettu ruskeaksi. Tässä on monia parannuksia. Jänne on nyt paksumpi, pintakäsittelynä on vain poltettu mehiläisvaha ja viimeistelyn taso on parempi. Koristeina oikeat messinkikoristeet. Tukissa kaiverrettu lisäosa. Tässä vaiheessa tiedotankin, että suoritan myös varsijousten huoltoa eli jos myymässäni varsijousessa on vikaa korjaan viat ilmaiseksi. Todinkin jouset hajoilee ja hän joutuu niitä jälkikäteen korjailemaan.

Tähän tulee viimeinen Vallilan takomon kaarella tekemäni kaari. Seuraavat kaaret tulevat olemaan CAD-kuvilla piirrettyjä kulutusteräskaaria.

Offtopic: hirvenluuta on itselläkin nyt etsinnässä, sellaisia 30 cm pätkiä.

1 tykkäys

Uusi varsijousi uusilla ominaisuuksilla.

Kuten sanottua, teen tällä hetkellä yhteistyötä puuntyöstökeskuksen, puuhöyläämön ja metallintyöstöyrityksen kanssa, minkä puitteissa varsijousissani on uusia ominaisuuksia (=virheettömät/siklatut tukit, koivutukit, tehokkaammat kaaret). Laitankin heti työn alle oman version Kevin Hicks:n hienosta 200-paunaisesta. Tukki koivua ja kaareksi kulutusteräskaari.

Korjaus edelliseen viestiin: sikli helpottaa koivun työstöä hiomapaperin/hiomakoneiden sijaan.