Varsijousia

Miksi vaiva??

Tee suoraan kokonaan mänytä.
Noihin pajuihin liimaat päähän vaikka rynkyn hylsyjä. Saat niitä ilmaiseksi miltein miltä tahansa ampumaradalta.

Yhtä ainuttakaan materiaalia ei oo olemassakaan mitä ei pitäisi uusia kun siihen puhkoo reikiä…

Pizza laatika jossa on sanomalehteä leikattuna sopivaan kokoon on ihan riittävä.

Olkea nippuun ja sitten rullaat kokoon on yksi perinteisistä menetelmistä.
Toinen on että otat isoäidin vanhan homeisen muovimaton eteisestä ja leikkaat sen +10cm leveisiin suikaleisiin ja kärit rullalale. Sama efekti kuin olkotaulussa ja ei homehdu ulkona seisoessaan.

Pitsailaatikko ok. Lyhensin kärkiä, nyt ovat enemmän alkuperäisen kaltaisia.

1 tykkäys

Hyvä idea, saa helposti uuden taulun…

4 tykkäystä

Kiva kolkka. Miksi sidokset?

Nuo on vain nahkasulkien vahvikkeet.

Syreeniä kuivumaan…

Mitä rautaa kärjet, jotka taot…pari kertaa olen harjateräksestä koittanut tehdä…

My interpretation of a 14th century crossbow. 90 cm long wooden prod made from a undergrowth spruce. The prod has alternative nocks in case of changing weather conditions. I’ve used strong sisal cord for the prod bindings (and yes for the spanning string…) as the proper hemp is so hard to find nowadays. The actual string is linen with a jute binding.


1300-luvun varsijousi. Sisalnarua kaariköysiin (ja viritysnaruksi…) kun kunnollista hamppua ei löydy. Kaareksi 70 paunainen alikasvosnäre. Suora ilman jännettä. Tässä vaiheessa kiitos foorumille varsijousi-infosta. Turkuun en 18.5.19 päässyt kun oli muita menoja. Keskiaikamarkkinoille (Turku/Hämeenlinna yms.) tuon myyntiin skåne-varsijousia. 50e/kpl.

Wikipedian taulukko ei ole niin kiveen kirjoitettu - puukaaria on ollut käytössä vielä myöhäiskeskiajan jälkeenkin.

1 tykkäys

Ballista keskiaikamarkkinoille.

2 tykkäystä

Ballista ^

-pajukaari, eilen kaadettu, saa kuivua rauhassa markkinoille…
-vetopituus vielä arvio = virepyörän paikka vielä arvio
-kääntyvä joka suuntaan, sivulle ja ylös-alas
-puuosat mäntyä, nivelten tukipuut syreeniä
-tukipuu estää kaatumisen mahd. rekyylin takia

Älä veistä sitä jousen selkää. Saat paremman jousen kun poistat vain kaarnan ja jätät vatsaan vähintään +6cm ainetta. Kuivaa lämpimässä tilassa noin 8cm kaareksi istutettuna pari viikkoa ja sulla on autenttisen tuntuinen ballista jousi.

Niin se menee. Tätä kaarta on itse asiassa veistetty selästä vain himpun verran, koska kaadettu paju oli sen verran myötäkäyrä, että halusin siitä hieman suoremman. Näistä puukaarten profiileista en tiedä oikein mitään muuta kuin Tod-ukon suosituksen, että varsijousen puukaarista kannattaisi tehdä aina flat-kaari. Mutta kyllä IMO esim. alikasvosnäreestä saa paremman kaaren, jos jättää selän pyöreäksi niin kuin havupuiden kohdalla ymmärtääkseni tulisi aina tehdäkin. Höttöpuun minimoin etsimällä aina riittävän paksun puun.

Tuollaiselta alueelta teen, jos teen flat-kaaren.

Toisenlaiset materiaalit, toisenlaiset menetelmät.

Pajun kanssa voi unohtaa tuollaiset. Ei paranna eikä hyödytä mitään.

15thC vrs2 official promo.

Ylijäämäpuuta rautakaupasta ilmaiseksi, täydellisiä tukkipuita skåne yms. jousiin.

1 tykkäys

23.5.19

feikkikomboa Tod-tyyliin jousilatan ympärille…solumuovia ja kangasta…keskellä tiukasti 5 kerrosta solumuovia narulla kiristetty ettei mene lyttyyn…

tulee tähän…

uusi puunvärinen tukki…

tällainen tulee…

Ja nämä jämäprojektitkin työn alle…

Kaikkiin näihin jousiteräskaari…

27.5.19. Crossbow soldier sidearm + something to think about.

Military flail, easy to carry on belt.

As we all know, the weapon makers of our history were sometimes making something on a time frame and therefore they really always didn’t bother that much cleaning all the metal pieces an so on. Today we have electric machines that can prove the most clean look but in most of the history we didn’t have them. That’s why I sometimes try to make that “historical look” to my works - with munition quality weapons. No electrical machines but just pure handwork with a time frame! I think this thinking method goes more with “munition articles” than “high status articles” but oh’ really - historical weapon makers really had a time frame sometimes.

A good video about this from Tod:

Tod: “The crudeness that you see in medieval examples is not something you would sell as a maker, people just wouldn’t have it”
Toby: “I wan’t to see that dirtyness”

Työkaluja ja tekniikoita mitä mitä tällä hetkellä käytän:

-käsipalkeet ahjossa
-käsihöylä
-käsiviila

-Sähkötyövälineistä käytössä on sähköporakone ja kulmahiomakone - näitä käytän vain nopeuttaakseni kaikkein hitaimpia vaiheita. Siltikin teen suurimman osan työstä käsillä ja vieläpä välttääkseni turhaan esim. kulmahiomakoneen käyttöä. On toki mainittava, että esimerkiksi puusulkien upotus puunuoliin onnistuu nopeiten kulmahiomakoneen kanssa, mutta tämäkin on vain käytännössä havaittu toimenpide saada nopeasti iso kasa ylimääräisiä nuolia aikaan.

Väitän, että keskiaikaiset esi-isämme olisivat innoissaan jos saisivat sähkötyökalut käyttöön, mutta on siinä oma fiiliksensä työstää varsijousen tukki alusta loppuun höyläämällä, taltoilla ja viiloilla kuin kokonaan alusta loppuun sähkötyövälineillä.

Mikkolaht: Kun Petikko peruttiin, niin ostan sen tammilankun sitten sinulta Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilla. Täältä päin Suomea en tosiaan kunnollista tammilankkua ole vielä löytänyt.