Skyyttijousi

Skyytti 112cm kärkien välillä, n. 130cm selkää mitaten. Tää jo melkein ampuu! :sweat_smile:

1 tykkäys

On ne vaan komeita…! Aika palapeli tuo skyytti.

Otsikko antanee vapautta vähän laajempaankin ajatustenvaihtoon. Mietin, että toimisiko kiiltotuomi runkopuuna? Vaikuttaa joka suhteessa hyvältä ja lujalta puulta, vaahteran kaltainen mutta hieman kevyempi. Sitä olisi nimittäin sopivia ja suorasyisiä pätkiä ylimääräisenä. Vai onko niin, että turha edes ajatella mitään muuta kuin vaahteraa?

Kiitti, skyytin kanssa saa vielä vähän päätä raapia. Mutta siihen tulee niin hurjasti liimaa, punoksia jne että vaikka olisi minkälainen kötöstys niin kasaan tulee.
Käytännössä mennään noiden puuosien säännöillä, ne halkaistaan, sitten liimataan sarvipalaset keskelle. Sitten sahataan v-liitokset. Mutta 5 osalla pitäisi silloin pärjätä.
Tämähän ei ole orkkis rakennustapa, vaan jouset tehtiin niin että v-liitoksia ei tarvinnut sahata. Jotain puskuliitoksia kuitenkin viistoin pinnoin. Enpä ole nähnyt että kukaan muuten olisi ihan orkkistyyliin näitä kasannut!
Kaunein jousi on tämä Karpon skyytti: https://atarn.org/chinese/Yanghai/Scythian_bow_ATARN.pdf
Ihan tajuttoman kaunis.
image

Miksei kiiltotuomikin toimisi runkopuuna. Mutta jos vaahteraa on, olisi aika ennenkuulumatonta että sen voisi tuomi päihittää. Ei tosin tiedä ellei kokeile. Voihan myös tehdä jonkun miedommin profiloidun jousen? Ei mitään kapeaa pituusjousta. Mongoleita on tunnetusti löydetty ihan pajucorella.
Saattas olla että teen mongolimuotin vielä. Voitais vaihtaa siitä kaavat sulle taka-hikiällä.

Hurjan näköisiä käppyröitä.
Ymmärsinkö oikein, että skyyttijouseen sarvi laminoidaan puun sisään?
Jos näin niin mitä puun päälle tulee pitämään pakettia kasassa?

Puu halkaistaan, sitten näiden väliin liimataan sarviliuskat ns. pystyyn. Vatsaan tulee sarvet kuten muissakin jousissa ja selkään jänteitä. Ne pitää aika hyvin. Mutta mikä näissä oli lisänä että koko jousi oli kauttaaltaan pyöritetty jännepunoksilla ja vielä molempiin suuntiin. Eli todella vahva paketti tulee.
Yksi jenkki sai tämmöisestä jousesta jänteen lähtemään irti vedossa, kieroilun takia. Joku 100# @ 28" jousi. Älytön pamaus ja jousi lenti menojaan, mutta ei tullut mitään vahinkoa.

1 tykkäys

Kiitos tämä selkeytti ajatusta millaisesta rakenteesta on kyse.
Mielenkiinnolla seuraan näiden rakentamista.

1 tykkäys

Mikäs tämä oli, linkkiä jonnekin?

Jason Beever taisi jakaa sen vain facessa. En löytänyt youtubesta. Ei halua jakaa kaupalliselle sivulle? Jwb bows™ ei tee virheitä.

Atarnista kävin lukaisemassa skyyttijousista ja onpahan mielenkiintoisia pelejä.
Oli poikkileikkauskuvia ja joitain mittojakin.
Mistä Jere olet mitat jousiisi löytänyt, vai ovatko kaikki kokeilemalla etsittyjä.

Hienoa! Pitääpä katsoa ajatuksella. Siis ihan sun tekemä video vai?

Mitat olen ottanut tuosta Adamin artikkelista. Tarkoitus olisi tulla suht lähelle orkkista. Eli kapeammat, mutta paksummat taipuvat osat, punokset jne jne. 130cm pitkä noin.

1 tykkäys

Meinasitko jänne -vai silkkipunoksilla tehdä?
Silkillä varmaan tulisi kevyemmät lavat.

Tietty jännepunoksilla, eikai alkuperäisiä silkillä ole punottu? Miksei kai toimisi sekin, mutta semmoinen määrä silkkiä olisi varmaan aika kallis ja ennenkaikkea työläs pyörittää.

Tässä pulikat sahattuna. Pitäisi vaan alkaa liimailemaan, mutta ois vähän muitakin askareita…

2 tykkäystä

Atarnin sivulla puhuttiin myös yhdestä hautalöydöstä jossa on lakatut silkkipunokset.

Oho? No siinä on ollut hommaa. Toki mulla on vähän rajallinen ymmärrys silkistä, mutta ohkasella langalla jousen punominen mahtaa olla iso homma! Vai olisiko osittain punottu.

No voihan silkkilanka olla vaikka kuinka paksua/ monesta säikeestä tehtyä, mutta en tosiaan ole yhtä artikkelia enempää aiheesta lukenut. Eikä sekään mikään tieteellinen julkaisu ollut.

Mahtavaa Jere. Skyytin kimppuun.

Jousi on ulkonäöltään jousten missikisojen eliittiä omaan silmään, joten vaikka tehot ei olisi ihan huippuluokkaa, niin tuollainen on itsekin tehtävä ennen kuin viime henkäys keuhkoista pakenee.

1 tykkäys

Homma etenee


2 tykkäystä

Kalikat sahattu määrämittaan. Semmonen 132cm oli vatsaa pitkin mitattuna.2 tykkäystä

Aika symmetrinen visiointi. Eikös ylälapaosion tulisi olla selkeästi pidempi, nuoli keskeltä, tyyliin.

?

Kyllä kyl, yritän jotenkin saada. Tässä alko tuntua että ei saa pituutta jouseen tarpeeksi, mutta mikäli toisesta lavasta nipsasee pituuttaa niin tulis just epäsymmetrinen… Ois se silti melkeen 130cm.