Raitajousta

Raidasta projektia, tehdään tästä nyt jonkinnäköinen buildalong kuvilla. Kritiikkiä saa ja pitää antaa! :grin:
Aihio:

Karkeasti nakuteltu:


Ensimmäinen tillerikuva:
Jousessa vielä tillerissä ylipitkä jänne…

Tämänhetkinen tilanne:

Oikea lapa joustaa hiukan enemmän kuin vasen, ja siinä on selvästi tuo yksi kohta joka joustaa jo paljon enemmän kuin muualta. Otettu jo ihan alussa siinä vähän hutaisten liikaa puuta pois… Edetään hitaasti ja katsotaan mitä tästä tulee :slight_smile: Kokeilen päästä 28" vetoon. Luulen että paunoja ei paljoa yli 40 kerry. Pituutta jousella on n.180cm.

Eihän tuo hullummalta näytä lainkaan. Oikean lavan kanssa et oikein voi edetä hitaastikaan tuon pitemmälle ennenkuin saat sen taipumaan keskikohdaltaan enempi, jolloin tuo saranainen kohta asettuu. Jos nyt tuon sarananalun läsnäollessa vetelet pitemmälle, niin ennen pitkää se siitä pettää.

Huhuh. Nyt alkaa jo kädet olla sen verran kipiät, viila ja hiomapaperi heilunut tänään vähintään neljätuntia… Aivot alkaa myös lyömään tyhjää.
Näyttää jo hieman paremmalta:

Nyt näyttää tältä:


Alkaa omaan silmään jo näyttämään ihan fiksulta taipumalta. Jousen pitusella jänteellä uskalsin jo vetää tuohon 28" vetoon. Siirryin jo hiomapaperiin. Miltäs näyttää teidän silmään, mistä lähtisi vielä hiomaan? :sweat_smile:

Nyt alkaa olla. Sisäänajolaakeja kehiin. Toki taipumaa vois vielä jakaa lavan keskiosiin aavistuksen.

Tasoittelen vielä suurimmat raspin jäljet pois hiomapaperilla, ja koitan saada oikean mittaisen jänteen paikalleen. -lähetään sitten kokeilemaan varovasti testilaukasuja. Ihan hyvä fiilinki tästä on, kun ei ole vielä ainakaan hajonnut käsiin. Etenin aika varovasti tillerin kanssa, ettei tuo sarana lähde ratkeamaan. Keskiosista vielä hieman pois, ja kokeillaan venutella varovasti tuohon 28" vetoon normijänteellä. Sormet ristissä :grin:

Ehkä lapojen keskiosista voisi taipua vähän enemmän. Mutta viritä nyt ensin normaalimittaiselle jänteelle ja laita kuvaa. Taipuma muuttuu tuosta aavistuksen verran.

Perhana. Hioin lavat hienoksi, laitoin normipituisen jänteen paikalleen. Venuttelin jousta hieman, vedin 25" vetoon, ja POKS, ylälapa meni keskeltä kahtia. Ilman mitään ilmoittamatta, molemmat lavat joustivat nätisti ja tasaisesti. Taisi tulla siis tämän puun ominaisuudet vastaan. Komia oli pamahdus! :joy: Vedossa oli varmaan about 40 paunaa. Olin ihan varma että jos tämä hajoaa, niin hajoaisi tuosta saranan kohtaa.

Noh, kaikesta oppii… Jospa sitten pian alottaisi uutta projektia.

Sääli, että hajosi. Mutta tuosta on hyvä jatkaa, sinulla on selvästi taito tilleröidä tasaisesti. Jousi näytti nimittäin hyvältä mutta taisi tosiaan tulla materiaalin ominaisuudet vastaan.

Kokeilin piruuttaan painaa toista ehjää lapaa maata vasten, otti aivan hurjan taipuman ongelmitta ennenkuin pamahti. Selästä kauniisti eka syy melkeen koko lavan pituudelta irti. Sain jotenkin oudolla tavalla tyydytystä tuhota jousen toisenkin lavan, mitäs meni rikki perhana! Sniff. :sleepy:

Harmi että kosahti. Jousi oli kyllä vähän liian sisäkaariaktiivinen eli käyryyden säde kävi liian pieneksi paikallisesti ja tuo murtumakin käynnistyi kuvan perusteella juuri sieltä, mistä eteni sitten ulommas kaaressa. Raita on yleisesti ottaen vetoluja puu suhteessa puristuslujuuteensa. En ole katkaissut yhtään raitaista, mutta myötäkäyryyden ja puristusmurtumien kanssa joutuu kinaamaan. Tuo vatsan heikkous sinällään suojaa selkää entisestään. Puuta, varsinkaan lajia, ei siten käy syyttäminen.