Preeriakisa, American Round ja pituuskisa 2019

#10

Meikä tulee Turkkuun tuolloin ampuu kans. Duunit peruttu. Preeria ja Ar. Aika kivaa, mut vähä jännää…

2 Likes

#11

Mää pistän tämä ilmoituksen nyt tähän koska en laita erillistä myyntilistaa tämän kisan jälkeen täänne foorumilla.
Myynti tapahtukoon kuralan pellolla ja that’s it.

Eli raahaan paikalle muutaman tuoreen pöllin jalavaa sekä pähkinä pensasta. Kaadettu noin huhtikuun puolessa välissä sekä viime viikolla. Pituudet siellä 195cm toisella puolella miltein jokaisella. Jokaiselle pulikalle joudun pistämää ±50€ hinnan koska köyhyys…

Puut ovat kaadettu pääskyvuoren työmaa projektin yhteydessä ja minä olen siellä niitä yrittänyt parhaani mukaan suojella moottorisahalta vaan nyt kun alue on myyty, kaavoitettu ja osittain jo kaadettu sekä uudet tiet rakennettu (itse ollut tietä rakentamassa) on täytynyt toimia nopeasti muiden työmiesten kanssa jotta silppurikone ei ahmaisisi kaikkia mahaansa.
Säälikseni siltu todella moni potentiaalinen pulikka on jo silppuriin joutunut ja vieläkin useita on kaato alueella pystyssä. Muutama isompi jalava siellä vielä seisoo, mutta pähkinät on jo poissa.

Lopullinen kaato ja tulevien kerrostalojen pystytys alkaa lähitienoilla.

0 Likes

#12

Vai niin, saas nähdä, että kumpaan suuntaan kulkee enemmän puuta…

Onko paikalla lämmittelypakka American roundia varten? Jos ei ole, niin voin ottaa yhden mukaan, vapaaseen käyttöön siis. Pakan saanee aitaa vasten nojaamaan, kannettavaa telinettä ei ole.

Nyt näyttää siltä, että preeriakisa jää poikkeuksellisesti väliin mutta ehtinen paikalle kyllä hyvissä ajoin ennen American roundia.

Sääennuste näyttää nyt oikein lupaavalta - lähes tyyntä, aurinkoista ja lämmintä. Kyllä Knuutinpojat osaavat hyvän kisapäivän valita! Toivottavasti viimekeväinen pituusammuntaihme toistuu ja olosuhteet ovat suotuisat myös pituusammunnassa!

1 Like

#13

50€ aika tiukka hinta palikasta… toki jos siitä saa monta. Olen polkenut hinnat jousikurssilla 10e staavi. Ei tarvi maksaa jos hajoo ennen ku valmis. Tämä jalous tietty syy ikuiseen köyhyyteeni.

0 Likes

#14

Harjoitus maali tulee johonkin lähistölle.

Sää lupailee toistaiseksi ihan hyvää keliä.

Pituusammunta on vuoritettava vanhalla pellolla koska auralaakson ABC pellolla on jo vakituisia asujia emmekä aijo vaarantaa kenenkän kotirauhaa vahinko nuolella.

50€ on kyllä vielä aika pieni hinta jos veraan mitä muista puista pyydetään…

Olen itsekkin jo vuosia antanut puiden mennä käsistäni 5-15€ hinnalla, mutta nyt sille on tehtävä loppu.
Itsekkin oon jopa annellut jousia viikonlopuksi käyttöön ja päättäköön sitten ostaako vai ei. Muutama on jopa jäänyt sille tiellä ja minä vain katsellut tyhjiä taskujani…

Vuorijalavista on pyydetty kuivana aika paljon. Enkuissa muutama myy ihan 100£ hintaa. Hollannissakin on yllättävän kova huuto vuorijallusta kun ovat metsät ovat jo miltein täysin jalavataudin tuhoamat…

0 Likes

#15

Myy millä myyt, mutta nuo on ihan eri asioita!
Sijainti on tärkein, nyt ei olla englannissa vaan täällä kasvaa vuorijalavaa.
Samoin osage on jenkkilässä uloskantohinnoissa, mutta euroopassa pulitetaan aihioista 50-100e.

Jos aihiot on hyviä niin voisihan sitä halkaistavasta paksusta staavista muutamia kymppejä maksaa. Minäkin, mutta nyt taitaa olla vielä niin paljon varastoa että melkein pitäisi ottaa välivuosi töistä niin kerkeisi kaiken käyttämään. :smiley:

0 Likes

#16

En aijo tässä sen enempää käymään mitään myyntipuhetta läpi, mutta se, että perus jalava lankku josta saisia myös kaksi tai max kolme hyvää jousta on samoissa hinnoissa puutavaliikkeissa, paitsi että tämä onkin sitä vuosijallua jonka kaupallinen myynti puuliikkeissä on kiellettyä juuri tuon hauroituksen takia, mutta koska työmaan saha jo kävi ja nämä oli jo hake tehtaalle menossa ja minä siellä työmään nurkilla kahvitauoillani niitä lastaus laaatikosta yksin ulos vetelin ja autooni kärräsin, on vaivanpalkka mielestäni vähintään kohtuullinen.

Plus nämä ovat nyt tuoreita (helposti tauvutettevia muotoon jos haluaa), sekä jousia puoli-ammatikseen tekevän henkilön hyväksymiä aihioita mille paunoille vaan pitäisi olla jo tarpeeksi hyvä peruste. jos saa jostan samanaltaita tavaraa halvemmalle niin menköt sinne. Jääpähän minulle enemmän puuta joista voin tehdä jousia joille voin 50€ sijään pistää +400€ hintalapaun perään :slight_smile:

Jos tekisin näistä jousia verojen kanssa niin perus lättä jousen hinta olisi +260€ (nykyisin pyydän vain 140-180€) jos taas tekisin jollekulle sotajousen niin +900€.

3 Likes

#17

Foreca ennustaa lauantaiksi Turkuun +22 ja tuuli +2 m/s. Lähes tyyntä siis. Mäkin otan tavaraa mukaan: karhunrasvaa, mehiläisvahaa ja hanhensulkia ainakin. Ehkä yksi 108cm osageslaissi joka saattaa kyllä olla melko haasteellinen jouseksi saattaa. Varsijousen kaareksi ehkä menisi. Ensisijaisesti vaihto, marjakuusi ja lyly ja muutkin jousipuut kiinnostaa.

0 Likes

#18

En pääse tällä kertaa mukaan. :sleepy::cry: Opiskeluni lopputyö on pahasti kesken, lopputyönäyttelyn rakentaminen alkaa perjantaina, teen myös julisteet siihen…, enkä ees kertakaan päässyt treenaamaan. …:cold_sweat:

Mutta hyvät kisat kaikille ja nähdään Petikossa sitten. :fox_face:

0 Likes

#19

Tiättekö mikä on kiva ku voittaa preeriakisan? No kun voittaa sen kolmannen kerran! Tiättekö mikä on kivaa ku ampuu maailmanennätyksen? No se ku ampuu sen toisen kerran! Eli paljo mikään ei o kivempaa ku triplamestaruus ja tublaME.
No joo. Parilla kiepillä 3 osumaa oli tosi rukkasessa mutta Simon magicsaapas väistelee likiosumat ihmeellisesti. En ois uskonu et kulkee preeria noin kivasti mut Pasi sano et eiköhän tikata toi saapas piikkisiaksi ja innostuin ajatuksesta.
Preeriassa on tapahtunut ilahduttava tasonnousu kautta ampujain.
AR kulkikin sitten meikällä laimeammin. Hyvä kisa kuitenkin koska Pasin takana tilanne oli tasainen pitkään Tuomon, Ranen, Tiinan, Eeron, Artun ja mun välillä. Kai… Toki erot repesivät hiljalleen isommiksi vaikka en tilannetta tiennytkään. Mulle sopisi että joka kiepin jälkeen tilanne kerrottaisiin nopeesti ku on Tuomo ja kone ja sit viivalle taas. Ajattelin että 300 on mulle rutiinitulos, mutta AR on tulos tai ulos…kisa… Nyt se oli ulos. Kiitos järjestäjille ja säälle. Sää pyöristi Pasin laakeista parhaan terän. Voisko saada ens vuodelle +34C?

7 Likes

#20

Ai ku harmittaa etten päässyt. :grimacing:

0 Likes

#21

Joo, oli hyvä päivä. Ja kyllähän pituuskisan voitto toisen kerran peräkkäin yli 300 metrin tuloksella lämmitti taas mieltä. Ja Jereä taisi vähän kyrsiä se, että hävisi voiton toistamiseen vain kahdella metrillä. Meidän nuolet olivat aika lailla peräkkäin - minulla vain se kaksi metriä pitemmällä. Voittotulos taisi olla 309 metriä, Jerellä 307 metriä. Vanha sotaratsu heittää edelleen rivakasti nuolta ja uskon kyllä, että siitä voisi vielä 20–30 metriä tiristää lisää.

American roundin tulokset tässä joskus lähiaikoina.

4 Likes

#22

Tässä tulokset kuvana. Siitä näkyy siis joka kierroksen yhteistulos.

Päivän paras kuuden nuolen sarjan tulos oli Pasin ampuma 44 pistettä, 50 jaardilta, 9-9-9-7-5-5.

Yhteenvetona vielä, että Pasi voitti nyt neljännen kerran peräkkäin ja tämä oli viides voitto Pasille. Kaikkien aikojen tilastossa 464 pistettä pääsee viidennelle sijalle.

6 Likes

#23

Hyvä Pasi, ja muutkin. Oli ennätyskeli tuulen puolesta AR kisassa. Rane veti just niinku kisassa pitää, eli paremmin ku harjotuksissa. Pituusampujat puhkoo 300 jo toisena vuonna. Hienoa!
Selkee ajatus että harjottelua lisää ni AR tulos paranee. Onko tämä nerokas oivallus?
Kun oma ammunta painottuu metsästysmatkoille niin on ollu vaikea kaivaa motivaatiota pitkiin matkoihin. Nyt keväällä kuitenkin nuolen lentoa katsellessa laajassa kaaressa, löytyi siitä jotain uutta kivaa. Ens vuonna varmistan maholliset kurssit niin että eivät voi osua äitienpäivän jälkeiselle lauantaille. Paree harjotella kun tietää että on saapumassa kisaan varmasti.

2 Likes

#24

Pari osumakuvaa:

Omaa surkeaa ammuntaa ei voi ainakaan olosuhteiden piikkiin laittaa! Pituusammunnassa sentään oma ennätys 183m kisapaikalla ammuntakuntoon saatetulla jousella sentään lämmittää. Ammuin myös viimeisen kierroksen amroundissa tällä noin 50-paunaisella pähkinäjousella ja paras kierros. Petikko mennään siis pähkinällä. Petikkohan on nuolirikkojen kisa joten Mikko, saat kyllä bambunuolia lainaan mutta joudut tyytymään varanuoliin!

4 Likes

#25

Muutamia kuvia, käänteisessä järjestyksessä. Ensimäisessä kuvassa näkyy voittoisa pituusammuntanuoli, Jere etsii taustalla omaansa. Sitten kolme pituusammuntataidonnäytettä - Mikke, Mikko ja Jere. Sen jälkeen American roundin kärkikolmikko, mestari keskellä upean kiertopalkinnon kanssa. Tulee olemaan kova työ, jotta tuon saa itselleen, pois Pasilta. Seuraavaksi American roundin ryhmäkuva ja mestarin tyylinäyte 40 jaardilta. Tunnelmakuva nuolista, sen jälkeen kasaa 50 jaardilta ja kasaa 60 jaardilta. Seuraavaksi Preeriakilpailun mestarin poseerauksen tyylinäyte ja lopuksi Preeriakilpailun ryhmäkuva.
8 Likes

#26

Kiitos Tuomolle kuvista ja pistelaskusta! Mukava päivä tiukkaa ammuntaa. American roundin lopussa alkoi olla jo mehut puristettu helteen takia.

Huonoa ampumista maanittelin jo niin paljon, että se saa jäädä. Kehittymisen käyrä ei ole aina lineaarinen! Lyhäriammunta sentään vielä jotenkin kulkee, sitä pääsee taas tykittämään petikossa! :love_you_gesture:

Oli mukava saada uutta innokasta ampujaa porukkaan, @Mikkolaht vetelikin komeasti jo 130-140 paunaisia jousia, joten lahjoja on ainakin jäykkien jousien ammuntaan. Mikolla olikin hyvä ammuttaa uutta 110 paunaista ipe-tonkin pituuslonkkaria, 135 paunaista vaahteraa ja 140 paunaista osagea.
Pituusammunta muuten oli vähän laimeaa, harmillisesti ei osunut mulla nuolien spine nyt yhtään yhteen, joukossa oli vain 1-2kpl lähes tarpeeksi löysää nuolta jouselle. Tuli vähän mieleen että lämpö oli löystyttänyt jousta liikaa. Nyt jousia hyllylle laittaessa silmiinpistävää oli myötäkäyryys mitä kaikki ammutut jouset otti, preerialyhäristä lonkkareihin. Näillä jousilla kun oli kuitenkin jo ammuttu aikaisemmin.
Olikohan nyt kosteusmittarin katsoja ollut humalassa vai vaikuttiko lämpö sitten tosiaan noin paljon.
Pari uutta täkyä millä taas parantaa seuraaviin kisoihin, se kelpaa!

Kotiintulomatkalla mietti että niin vaan sitä näiden kisojen takia 8h höylätään autolla motaria, mutta mikäs siinä kun aina viihtyy.

2 Likes

#27

Kumpi? Huono ampuminen vai ampuminen yleensäkin? Toivottavasti edellinen…

Kyllähän se jonkin verran vaikuttaa. Tauluammunnan historiasta löytyy joitakin kirjallisuusviitteitä, joissa nimenomaan lämmön vaikutus jousen toimintaan todetaan. Lisäksi näistä ovat raportoineet muun muassa Jouni ja Esa, jotka ovat lämmössä ampuneet. Viimeksi Esa, joka ampui Etelä-Afrikan kuumassa kuivuudessa, kertoi jousen löystyneen selvästi. Että jos haluat turkkilaisesta kaiken irti, niin unohda timarit ja muut perinteiset kikat - siinä tarvitaan oikeasti matkapakastin!

Mukavaa, että jaksat ajella, kuten myös muutkin. Tylsäähän näissä kisoissa olisi, ellei kukaan tulisi paikalle…

0 Likes

#28

Preeria sekä AR kisat oli kivat ja tuuli ol lempeä. Eipä siinä muuta :slight_smile:

Pitää nyt sen verta vielä sanoa tuohon pituuskisaan, että punnitsin tuon ensimmäisellä kierroksella käyttämäni laminaatti jouseni uudestan kotiin päästyäni ja yllätyin suuresti kun otin mittaa.

Eli bambu/ hikkori laminaatti 162cm pitkä olikin yllättäin 37lb 26tuuman vedolla. Itse luulin jousta alunperin 45lb kun viime torstaina nopeasti sitä tillerissä käytin.

En ole kalibroinut paunamittariani koskaan, mutta mittari näyttää vuosia sitten punnitsemani toisen jousen paunat ihan samoiksi kuin jouseenkin on jo tuolloin kirjattu.

ELIKKÄS! Onko meillä mitään tietoa mikä olisi ollut suomen edeltävä laminaatti jousien enkka suomessa noin samoissa luokissa muuta kuin tuo minun edellinen alle 50lb luokan enkka 45lb jousella?

Viimeksi käyttämäni jousi oli 167cm (nocki to nock) setti nolla.
45lb 26". Jänne ff 8 säiettä. Painoa jousella on 395g. Tilleri keskipainoitteinen ja kärjet raskaat. Tulos 254 metriä,

Jennkilässä luokat jaetaan 30# 50# 70# ja rajaton.

1 Like

#29

Hah… Meinasin että valittaminen huonosta ar-tuloksesta saa jäädä. :smiley: Huonoa ampumista tulette vielä näkemään!! Se näköjään pitää kantapään kautta oppia, että kisatilanne on eri vaikka kuinka muuta uskoo. Mitä isompi suu, sitä isompi häpeän areena… :smiley:

Ja lämpö tosiaan vaikuttaa, eniten komposiittiin, sitten jännejouseen, sitten luonnonliimalaminaattiin, sitten pelkkiin puujousiin. Mutta sitä en ole nähnyt että yksipuinen jousi löysistyy auringon paisteessa, tämä oli ensimmäinen kerta.

American roundissa jo valmiiksi löysällä ~35 paunan jousella ampuessa tuntui itku tulevan kun jousi löystyi auringossa entisestään. Onneksi sentään katkesi niin pääsi siitä eroon kerralla.

Jatkossa pitää säilyttää jousia viimeseen asti varjossa ja sielläkin suojapussissa.

0 Likes