Pituusjousi aihioita ja pituusjousia kaudelle 2019


#1

Pieni herkistely ja sopiva uho näyttää jousihommissa lennättävän pitkälle joten polkaisen ketjun alulleen seurauksista piittaamatta. Tänne toivottavasti muutkin lisäävät uhmakkaita aihioitaan ja jousen teon eri vaiheita jotta saataisiin kunnon vääntöä aikaiseksi. Tästä hehkutus lähtee liikkeelle.

Syreeni staavi, kaadettu kaksi viikkoa sitten. Tänään veistin sydänpuuhun asti ja jätin selkään kuoren paikalleen kuivumisen ajaksi. Pukkasi kesällä sydämen muotoista lehteä ja kuori muistuttaa männyntaimea. Pensaan keskeltä, selkäpuolelta täysin oksaton. Pituus 160cm, leveys 50mm ja paino kuivaamisen alussa 1776g. Sen voin varmuudella luvata että tästä vielä kirjoitellaan.


Repikää siitä, tämän vertaista syreeniä ei ole kuin harva nähnyt.


#2

Älä ny sitte munaa sitä! Nyt näyttää jo kahvasta aika ohkaselta.
Mulla taitaa pisin olla tuo 170cm 60 paunanen syreeni.

Tuosta saisi kivasti jonkun 100# @26" jos paksuutta riittää. Sillä ampuisi jo jonnekin…


#3

Kahvassa on noin 30mm + kuori jotain 1- 1.5mm. Ei se nyt voi liian ohkainen olla :grin: lyhennellään jos tarve vaatii lisää paunoja. Tämä kaunokainen saa nukkua pitkät talviunet ennen seuraavaa veistoa. Tiedä vaikka laittaisin jännettä selkään ja kilpailisin komposiittisarjassa. Siellä kuulemma vedellään kovia tuloksia…


#4

Sittenhän tuo vaikuttaa ihan hyvältä.
Ei noin pitkään tarvitse jännettä tuhlata. Jos on joku lyhyempi syreenin pätkä, laita siihen.
Jos yksipuisella ylittää 300m, jännejousella 330m. Siinä olisi hyvät tavotteet.
Turkkilaisella olisi ensi kesänä 400m tähtäimessä ja ihan ammuttavissakin.


#5

Kävin huvin vuoksi jo puntaroimassa paljonko aihio on kuivannut kylmässä varastossa 10 päivän aikana. Aikaisemmista kuivatteluista on kyllä karmeita kokemuksia syreenin kohdalla. Nyt lämmöt on 3-5 astetta plussan puolella ja ilmankierto ihan kohtuullinen. Lähtöpaino oli 1778 g ja tänään punnittuna 1702g, kuivuu hitaasti ja hyvä niin. Tämän aihion vääntyilyt ja halkeilut olisivat kyllä musertavia asioita sen suhteen mitä olen suunnitellut. Kunnon syreeni näillä leveyksillä on kiven alla.

Verrokkina samana päivänä kuivumaan laitetut ja punnitut lyly aihiot: 1223g->1126g ja 1527g->1393g. Sen lisäksi että syreeni pitää kuivata hitaasti niin se myös kuivuu hitaammin kuin esimerkiksi lyly. Mielenkiintoista lisätietoa siitä mitä oikeasti tapahtuu. Pitää käydä parin viikon välein puntaroimassa ja seuraamassa tilannetta.


#6

Laita pinteeseen kuivumaan niin ei vääntyile. Esim. kakkosneloseen keskeltä hihnalla kiinni ja päiden alle puupalikat jännittämään aihio vastakäyrälle. Samalla voit myös oikoa mahdollisia sivuttaisia mutkia tai propellia.
Liimaa päihin ja tosi hidas kuivatus, niin hyvä tulee. Voi hyvin vaikka laittaa talveksi ulkotiloihin katoksen alle, niin kevään tultua alkaa olla valmis työstettäväksi.


#7

Tämä käyrä orapihlaja on yli vuosi sitten kaadettu ja laitettu kuivumaan kyljet vuoltuna. Taisin sillä leuhkia jo aiemmin toisessa ketjussa. Lokakuussa 2018 kuorimisen ja veiston jälkeen annoin kuivua vielä lisää kun kerran on tuosta turhasta kiireestä pikkuhiljaa alkanut päästä eroon. Vastakäyryyttä on 10,5cm, kahvan leveys ja paksuus 25mm ja koko pituus 130cm. Painoa oli lokakuussa 601g ja kas kummaa paino on nyt 585g, kannatti kuivata lisää. Saa vielä ässehtiä ennenkuin alan veistämään. Puntarointi antaa hyvää faktaa mutu tuntuman tilalle.#8

Syreeni 1778g ja tänään 1624g. Ylälapa oli alkanut vetää vastakäyrää huomattavasti enemmän kuin alalapa joka on myös tyvipuun puoli joten käsi hamusi kirvestä. Veistelin alalapaa ohuemmaksi jotta saisi hieman symmetrisempää käyryyttä kuivuessa. Pientä kierrettä oli myös näkyvissä joten veistin hieman kiertymissuunnan vastakkaiselta puolelta pois koska se puoli oli hieman paksumpi. En laita pinteeseen koska haluan testata omaa teoriaa siitä miten hitaan kuivumisen aikaisella veistämisellä voi vaikuttaa siihen miten aihio vääntyilee/käyristyy. Saas nähdä miten äijän käy. Painoa veistämisellä lähti 80g.