Pituusjousi aihioita ja pituusjousia kaudelle 2019

Pieni herkistely ja sopiva uho näyttää jousihommissa lennättävän pitkälle joten polkaisen ketjun alulleen seurauksista piittaamatta. Tänne toivottavasti muutkin lisäävät uhmakkaita aihioitaan ja jousen teon eri vaiheita jotta saataisiin kunnon vääntöä aikaiseksi. Tästä hehkutus lähtee liikkeelle.

Syreeni staavi, kaadettu kaksi viikkoa sitten. Tänään veistin sydänpuuhun asti ja jätin selkään kuoren paikalleen kuivumisen ajaksi. Pukkasi kesällä sydämen muotoista lehteä ja kuori muistuttaa männyntaimea. Pensaan keskeltä, selkäpuolelta täysin oksaton. Pituus 160cm, leveys 50mm ja paino kuivaamisen alussa 1776g. Sen voin varmuudella luvata että tästä vielä kirjoitellaan.


Repikää siitä, tämän vertaista syreeniä ei ole kuin harva nähnyt.

1 tykkäys

Älä ny sitte munaa sitä! Nyt näyttää jo kahvasta aika ohkaselta.
Mulla taitaa pisin olla tuo 170cm 60 paunanen syreeni.

Tuosta saisi kivasti jonkun 100# @26" jos paksuutta riittää. Sillä ampuisi jo jonnekin…

Kahvassa on noin 30mm + kuori jotain 1- 1.5mm. Ei se nyt voi liian ohkainen olla :grin: lyhennellään jos tarve vaatii lisää paunoja. Tämä kaunokainen saa nukkua pitkät talviunet ennen seuraavaa veistoa. Tiedä vaikka laittaisin jännettä selkään ja kilpailisin komposiittisarjassa. Siellä kuulemma vedellään kovia tuloksia…

Sittenhän tuo vaikuttaa ihan hyvältä.
Ei noin pitkään tarvitse jännettä tuhlata. Jos on joku lyhyempi syreenin pätkä, laita siihen.
Jos yksipuisella ylittää 300m, jännejousella 330m. Siinä olisi hyvät tavotteet.
Turkkilaisella olisi ensi kesänä 400m tähtäimessä ja ihan ammuttavissakin.

Kävin huvin vuoksi jo puntaroimassa paljonko aihio on kuivannut kylmässä varastossa 10 päivän aikana. Aikaisemmista kuivatteluista on kyllä karmeita kokemuksia syreenin kohdalla. Nyt lämmöt on 3-5 astetta plussan puolella ja ilmankierto ihan kohtuullinen. Lähtöpaino oli 1778 g ja tänään punnittuna 1702g, kuivuu hitaasti ja hyvä niin. Tämän aihion vääntyilyt ja halkeilut olisivat kyllä musertavia asioita sen suhteen mitä olen suunnitellut. Kunnon syreeni näillä leveyksillä on kiven alla.

Verrokkina samana päivänä kuivumaan laitetut ja punnitut lyly aihiot: 1223g->1126g ja 1527g->1393g. Sen lisäksi että syreeni pitää kuivata hitaasti niin se myös kuivuu hitaammin kuin esimerkiksi lyly. Mielenkiintoista lisätietoa siitä mitä oikeasti tapahtuu. Pitää käydä parin viikon välein puntaroimassa ja seuraamassa tilannetta.

1 tykkäys

Laita pinteeseen kuivumaan niin ei vääntyile. Esim. kakkosneloseen keskeltä hihnalla kiinni ja päiden alle puupalikat jännittämään aihio vastakäyrälle. Samalla voit myös oikoa mahdollisia sivuttaisia mutkia tai propellia.
Liimaa päihin ja tosi hidas kuivatus, niin hyvä tulee. Voi hyvin vaikka laittaa talveksi ulkotiloihin katoksen alle, niin kevään tultua alkaa olla valmis työstettäväksi.

1 tykkäys

Tämä käyrä orapihlaja on yli vuosi sitten kaadettu ja laitettu kuivumaan kyljet vuoltuna. Taisin sillä leuhkia jo aiemmin toisessa ketjussa. Lokakuussa 2018 kuorimisen ja veiston jälkeen annoin kuivua vielä lisää kun kerran on tuosta turhasta kiireestä pikkuhiljaa alkanut päästä eroon. Vastakäyryyttä on 10,5cm, kahvan leveys ja paksuus 25mm ja koko pituus 130cm. Painoa oli lokakuussa 601g ja kas kummaa paino on nyt 585g, kannatti kuivata lisää. Saa vielä ässehtiä ennenkuin alan veistämään. Puntarointi antaa hyvää faktaa mutu tuntuman tilalle.


Syreeni 1778g ja tänään 1624g. Ylälapa oli alkanut vetää vastakäyrää huomattavasti enemmän kuin alalapa joka on myös tyvipuun puoli joten käsi hamusi kirvestä. Veistelin alalapaa ohuemmaksi jotta saisi hieman symmetrisempää käyryyttä kuivuessa. Pientä kierrettä oli myös näkyvissä joten veistin hieman kiertymissuunnan vastakkaiselta puolelta pois koska se puoli oli hieman paksumpi. En laita pinteeseen koska haluan testata omaa teoriaa siitä miten hitaan kuivumisen aikaisella veistämisellä voi vaikuttaa siihen miten aihio vääntyilee/käyristyy. Saas nähdä miten äijän käy. Painoa veistämisellä lähti 80g.

Hyvin kuivui syreeni, mukava työstää kun ei ole halkeillut eikä vääntynyt. Piti tulla pituusjousi mutta sattuneesta syystä ei tule. Paunoja on vielä raakasti mutta taidan kevennellä sinne 60-70 luokkaan.


2 tykkäystä

Tänään otin hieman lastuja pois ja tein nokit. Löysällä jänteellä vedin 8" ja rapiat 80#. Taipuu niin huonosti vielä että melkoinen savotta on edessä. Aika luonteikas tämäkin on, saa kylla edetä varovasti että saa mieleisen. On ollut haastavaa saada nuo vastakäyrät lavat taipumaan ilman että saa lakaista menetyt paunat grillin sytykkeiksi.

Itse höyryttäisin tuon ylimääräisen vastiksen vähän suoremmaksi. Kyllä siinä vielä senkin jälkeen jerkkua löytyy.

Samaa mieltä Miken kanssa. Liikaa rasitusta puujouselle, pettää selkä tai vatsa. Jännekorkeudessa on sama rasitus kuin 20" veto suoralla jousella! Mutta… aina saa kokeilla ja itse todeta, onko tosiaan näin. :slight_smile:

Joo kyllä mä alan oikomaan tuota. Jos siitä saa 60-70# 25" vedolla niin olen erittäin tyytyväinen. Koko pituus vähän päälle 60".

Eilen höyrytin oikeaa lapaa 45min ja kuivasin pinteessä vuorokauden. Se on jo parempi, annan olla päivän pari ja sitten siklaan hieman paremmin taipuvaksi. Sen jälkeen pitää katsoa höyrytänkö vielä lisään. Näissä ohuissa pensas aihioissa on aina toinen lapa lähes täydellinen ja toinen aiheuttaa ongelmia. Lankkuaihiot odottelee vielä sitä päivää että alan niitä höyläilemään terapia mielessä :grin:

5 tykkäystä

Muutamana päivänä taas tilleröin syreeniä ja peilin edessä vedellessä kuului kiva risaus. Melkein pääsin ampumaan ensimmäiset nuolet :angry: heti kahvan vierestä nousi säle joten ei tuo paha ole, pientä liimausta niin hyvä tulee. Tämä on tätä…

Itse unohtaisin liimat sekä paunat ja vetäisin koko selän suoraksi niille lustoille mille tuo halkeaman on nyt yltänyt.
Kelpo kepakko siitä tulee.

Ps: Miksi tuo kohta on muuten noin myötäkaarevan oloinen vaikka viime kuvasa on paljolti vielä vastista sekä suoria kohtia?

Kerkesin jo liimata, sinä kyllä näkyi alla valkoista kovaa puuta joten ei se ole pois suljettua. Parempi kuva jossa näkyy mistä on kyse.

1 tykkäys

Onko siinä nyt aavistus B-profiilia…paahdoin hieman vatsaa ennen liimausta kevyesti, väri muuttui vain hieman.

B profiili on sitten kun kahva on vielä jänteelle aseteettuna alempana kuin muu selkä. Eli jos vielä rakoa löytyy.