Lylykuusijännejousi tuomisakaroilla

Tämmöistä jousta on tullut suunniteltua jo pitkään ja semmoisen vielä teen. Jos en tästä niin sitten ehkä seuraavasta. Lylyä jänneselystettynä (kuusi / mänty) ja sakaroina luonnonkäyrää koivua tai tuomea.

Nyt on työn alla lylykuusta (kuusen oksa) ja sakaroina jo aikaisemmin veistetyt luonnonkäyrät tuomiset. Oksalla pituutta 90 cm ja sakarat tuo noin 14 cm lisämittaa per lapa, mutta todennäköisesti vielä lyhenevät vähän. Liitokset gelatiinilla ja lopuksi laitan niihin vielä jännevahvikkeet. Aihio oli aluksi muotitettuna myötäkäyrään B-profiiliin ja nyt jänteiden liimauksen ja kuivumisen ajaksi pakotettuna 17 sentin refleksille, sakaroista mitattuna noin 30 senttiä. Hyvin taipuu. Kuivumisen loppuvaiheessa sitten puristan lavat takaisin myötäkäyremmiksi B-profiilille. Sama kaava kuin tammijännärissä. Saa nähdä tuleeko tästä jousi vai joutuuko liottamaan jänteet irti…

Nyt näyttää kyllä upealta! Markuksesta on hyvää vauhtia tulossa foorumin lylyspesialisti, kun uutta jousta pukkaa säännöllisin välein.

Miten pitkät nuo sakaroiden liitokset ovat? Miten leveä jousi on? Ja onko lylystä erikseen vaikkapa päätykuvaa?

Korjaisitko otsiko ja tekstin vastaamaan tätä kyseistä jousta. Jos tämä jostakin syystä epäonnistuu, niin tässä on silti arvokasta tietoa, jota tulevat rakentajat voivat hyödyntää. Eli onko tämä nyt kuusen oksasta, siitä, josta oli kuva toisessa ketjussa? Jos oli, niin laita se kuva myös tänne. Ja tee vain seuraavasta jousesta - tämän kohtalosta riippumatta - uusi ketju. Kaikki tieto on arvokasta näinä huonosti tunnetulta alueelta.

Muokkasin nyt ja lisäsin lustokuvan, eli sama palikka kuin toisessa ketjussa.

Levein kohta kahvassa 30 mm, muutamia millejä siitä kärkiä kohti kaventuen. Niiden liitosten pituutta en ole mitannut enkä nyt äkkiseltään löytänyt mittaa mutta suunnilleen 7 cm.

Tämä ei muuten tunnu yhtään niin hauraalta kuin aikaisemmat kuusen lylyt. Joustavaa ja kimmoisaa jota mielellään taivuttelee. Tämä on kyllä ohuempi ja kapeampi kuin aikaisemmat, joten vaikuttaahan sekin. Mutta enemmän mäntymäisempää silti, sanoisin.

Tässä videossa on tehty nopeasti puukolla lylyisestä kuusen oksasta jousi. Videon teksti kertonee lisää.

Ja tässä vielä saman hepun kotisivuilta aiheesta slovakiaksi.

http://elbdisliker.at.ua/index/experimenty/0-16

Tämäpä on tosiaan mielenkiintoinen rojekti. Pihakuusissani taitaa olla aika montakin potentiaalista oksaa jousitarpeiksi!

@Heikki Ei muuta kuin karsimaan ja veistelemään! :slight_smile:

Palikka se vaan taipuu ja taipuu, mutta enää en kiristä pinnejännettä. Oikeassa lavassa lähellä kärkeä olevan luontaisen saranamaisen rekurvin pätkän kanssa joutuu varmaan vielä tappelemaan.

Mielenkiintoista nähdä tämä jänteellä! Toivottavasti lyly kestää - ja jos kestää, niin kuusenoksalyly voi nousta aivan uuteen arvoon. Punnitsitko rungon, sakarat ja jänteet?