Lylyjännärin tekoa

Harkitsin tässä lylyjouskarin tekoa, mikä on aika haastavaa, mutta kattoo miten onnistuu. Kaadoin tossa ihan vinoon mennyttä mäntyä, mikä jotenkin vielä eli sen latva muita puita vasten. Siitä otin pinnasta mitä lylyä nyt siinä on ja annan kuivua tossa alhiona. Ei ehkä hirveesti lylyä, mutta on kuullut että muilla kovin tumma lyly on ollut aika tiukka.

1 tykkäys

Jännejousi siis lylystä? Kun otsikko on lylyjännäri.

No siis juu.

Kannustan kokeilemaan jännejousen tekoa ensin jostain toisesta puulajista. En usko männyn, en edes lylymännyn kestävän jännejousen vatsana. Lylystä tekisin Ugrijousen koivun kera.

Näistä esim. on jännejouseksi ja tietty niin oksaton ja suora palikka kuin mahollista:
Tammi, saarni, kataja, syreeni, tuomipihlaja, marjakuusi, orapihlaja, (jalava)…
Ulkomaan puut: hikkori, osagenorange…

Jalava suluissa siksi, koska viidestä jalavajännejousestani vain yhdestä tuli loistava.

Puiden vaikeudet: Syreeni ja tuomipihlaja, löytää tarpeeksi paksulustoinen ja kierteetön yksilö. Yksi tuhannesta.

Katajassa ja marjakuusessa tiuha lusto on ainoa käypä. Muissa taas läskilusto ainoa toimiva.

No kokeilin toisella männyn alhiolla (ei lylyä) ennen tätä ainaki tota vääntämistä avotulen ja veden kanssa. Joten vois hyvinkin tehdä semmosen. Ois tossa vääntynyttä leppää, mutta en oo varma sopiiko. Katajaa vähän vielä tossa mitä kaadoin. Ugrijouseen, tohon alhioon saatan käyttää/kokeilla tota ahvennahka liimaa, kun kerran pilkillä kävin ja irrotin nahkat.

Koivun tuohta on myöskin, muuten vaan mietin minkäslaista koivun palaa pistäs sakaroina/kahvaan. Kysymys vaan, että onko noi vaan koivua ja muu lylymäntyä, kun myöskin nähnyt koko vatsaan pistetty koivu. Vai onko enemmän tyylikysymys?

Velari: Koivun tuohta on myöskin, muuten vaan mietin minkäslaista koivun palaa pistäs sakaroina/kahvaan. Kysymys vaan, että onko noi vaan koivua ja muu lylymäntyä, kun myöskin nähnyt koko vatsaan pistetty koivu. Vai onko enemmän tyylikysymys?

Jos tarkoitat tyylillä muotia, niin historiallisissa jousissa ei juuri ole ollut muotikysymyksiä. On perinettä materiaaleissa, muotoilussa ja väreissä, ja niillä on kaikilla tarkoituksensa. Materiaalit valikoituneet tuhansien kokeilujen myötä, kuten muotoilutkin.

Koivua Ugrijousen vatsana? En ole nähnyt kuunaan. En usko kestävän.
Leppä ei taivu jouseksi. ehkä 15 paunainen tulee, mutta pehmeänä puuna vatsa rypyttyy. Kuvanveistopuuna pidän leppää hyvänä.
Vatsana lylymännyn lisäksi on käytetty muita lylyyntyviä puita. Oliko jossain vuorimäntyä tms.

Mutta pidän ed. maintsemiani puulajeja jännejousen materiaaliksi sopivina. (Luumu - kriikuna näyttää unohtuneen sieltä) Lue ketju vanhalta foorumilta jossa olen tehnyt B-profiilisia rekurvijännejousia. Ensimmäiset jännejouseni valmistin 1999 suoriin saarni ja tammiaihioihin. Testasin vuosina 2011-2017 suht järjestelmällisesti oikeastaan kaikki maamme puulajit kyseisen malliseen jännejouseen ja kaikista puulajeista tein 2 - 5 jännejousta hieman eri mitoituksilla.
Jos jättetään rekurvit pois jännejousesta, tekeminen helpottuu valtavasti. Ensimmäiset jännejouset kannattaakin tehdä suoraan aihioon. Siinäkin on haasteta kosolti.

1 tykkäys


No ugria sitten nytten, harmi ei pysty otsikkoa vaihtaa, mutta jännärin progressia voin kanssa pistää tänne myöhemmin.