Komposiittijousi - tekijät?

Kuinka moni henkilö Suomessa on tehnyt aidon komposiittijousen? Aidolla tarkoitan sitä, että jousi on liimattu eläinliimoilla.

Menna on tehnyt parikin, Vilppola, kukas muu? Patovirta on tehnyt epoksiliimatun komposiitin. Olikos Rantala tehnyt? Harvinaisia joka tapauksessa ovat.

Entä kuinka monella on suunnitelmissa? Minulla toki, mutta ei varmaan vielä tänä vuonna. Haluan saada ensin tehtyä muutamia jännejousia - jännetyö on kuitenkin niin olennainen osa komposiittia, että se pitää olla kunnolla hallussa ensin.

Tässä vähän taustaa vielä, eli keskustelua foorumeilta:

http://atarn.net/phpBB2/index.php
http://www.primitivearcher.com/smf/index.php/board,40.0.html

Tarkoitat siis sarvikomposiittia. Puukomposiittejahan on pilvin pimein. Ja komposiitti se on jännejousikin, tai muu selystetty jousi.
Seikku on tehnyt sarvesta. Rantala ja Seikku ovat tietääkseni ainoat jotka ovat kotimaisen pukin sarvista keittämällä avanneet ja suoristaneet sarvet jousiinsa. Rantala käytti epoksia liimana. Seikku eläinliimaa. Mun sarvet on tilattu higland hornista.
Kyllä mä vielä sen kolmannen ja neljännen sarvikomposiitin teen. Nyt on vähän malli hakusessa… Ja se että mitä varten sen jousen teen… Pituusammuntaako, metsästykseenkö vai ainoastaan käsityön ilosta…?
Turkkilainen kiinnostaa yhä, samoin oikein venkura palapeli Skyyttien tapaan. Tietysti myös preerioiden sarvijousi pitäisi tehdä… miksei yksi Mongolikin tai Crimin Tatar jousi… Jokainen malli van sisältää omat niksinsä ja en usko että kertayrittämällä saa huikeaa jousta. Aikaa sarvijousi perinneliimoila tehtynä vie moninkertaisesti jännejouseen verrattuna. Ajan puute on ehkä se eniten intoa torppaava tekijä…
Eka sarvijousi meni ihan oppimisessa, toka oli jo parempi. Kolmas ehkä sellainen että saisi sarven materiaalina palvelemaan paremmin. Eli sinänsä jonkilaisen sarvijousen saa melkein kuka tahansa jeppe tehtyä, mutta entä sellaisen jossa sarven ominaisuudet ovat todella hyvässä hyötykäytössä?

Vilppolan sarvet oli epoksilla. Vain jänteetselässä oli luonnon liimalla.

Oma projekti on enää hyvää sokerivaahtera corea vaille kasaus valmis.

Joo, tarkoitan nimenomaan jänne-puu-sarvijousta. Eli komposiittijousta, joka on tehty kolmesta eri materiaalista siten kuin ne yleensä on tehty Lähi-idässä ja Kauko-idässä.

Tällä tietoa siis vain Menna (2 kpl) ja Seikku (? kpl) ovat tehneet aidon, eläinliimatun komposiittijousen. Miken jousi näyttäisi olevan enää testiammuntaa vaille valmis…:wink:

Tämä on hyvä pointti - jousen kuin jousen saa varmasti tehtyä mutta hyvän jousen, jossa materiaalien ominaisuudet otetaan huomioon ja optimoidaan, onkin aivan eri juttu. Laminointi, jänteet tai sarvi sinänsä ei tee vielä mitään, vaan jousi on osattava tehdä oikein ja se on se suurin haaste, jonka oppii lähinnä kokemuksen kautta.