Kaksipuista jousta

Heissan, tähän mennessä olen tehnyt muutaman jousen, pihlajasta kaikki. Yksipuisia jousia siis. Varastosta löytyy nyt pihlajaa, saarnea, vaahteraa, kuusta sekä halkaillut keppi katajaa :fearful:. Kysymys kuuluukin, mikä puu-kombo sopisi hyvin kaksiosaiseen jouseen?

…Vai pitääkö vain pysyä suosiolla yksipuisissa jousissa. Lajin hienous viehättää, tekee mieli alkaa kikkailemaan. Saattaa kyllä olla että tällä kokemuksella ei tule kuin katkenneita keppejä.

Noista puulajeista ei minun mielestä kannata kaksipuista yrittää. Ja oikeastaan, jos kokemus rajoittuu pelkkiin pihlajaselffareihin, kannattaa joka tapauksessa tehdä alkuun yksipuisia jousia. Onnistumisprosentti pysyy korkealla ja tekijä tyytyväisenä! Saarnesta ja vaahterasta saa hyviä jousia aikaan. Kuusi on nuolipuuta ja pihlaja pitkäjousipuuta :smiley: .

Mutta jos vastataan kysymykseen tarkemmin, saarnesta ja katajasta saisi jännejousen aikaan jänteitä lisäämällä.

Sitten taas laminaattina, saarnesta saisit jouseen selän, mutta vatsalaminaatin vielä tarviisit kaveriksi.

Jos kokemusta on vähän, niin yksipuisten jousien tekeminen on helpoin tapa hankkia kokemusta jousen veistämisestä, tilleröinnistä ja eri muuttujien vaikutuksesta. Jousen laminointi kahdesta tai useammasta osasta ei sinänsä ole autuaaksi tekevä asia. Laminoimalla jousesta ei tule automaattisesti “parempaa”. Jos laminointi tehdään oikein (materiaalit, mitoitus, malli, esirasitukset, jne.), niin se on toki eri asia. Parhaimmillaan voi odottaa saavansa keskimäärin noin 5-15 prosentin edun suorituskyvyssä (nuolen lähtönopeudessa) verrattuna normaaliin yksipuiseen jouseen.

Jos nuo mainitsemasi puut ovat luonnonaihioita, niin jättäisin tekemättä. Laminaattijousta varten kannattaa melkein hankkia ihan rehellistä lankkutavaraa ja jättää pienet, ehkä vähän mutkaisetkin luonnonaihiot yksipuisten jousien raaka-aineeksi.

Kiitos vastauksista, en tiennytkään että jousen suorituskyky ei nouse tuon enempää. Kuvittelin sen nousevan hieman enemmän. Ja ilmeisesti vaatii enemmän kokemusta onnistuakseen, niin taidan pysyä vielä yksinkertaisessa. Veistän ainakin saarnesta ja vaahterasta yksipuiset vielä. Kaikki ovat luonnonaihioita, ja saarni hienosti luonnollisesti jo rekurvilla. Jospa siitä alottaisi prjojektia nyt alkukeväästä.

Sanoisin, että ei muuta kuin kokeilemaan jos laminaatit kiinnostaa, sillä sitä oppia ja kokemusta saa. Vaahteraa laittaisin noista puista vatsaksi. Ensimmäisestä ei välttämättä hyvä tule, mutta sitten kun saat parempia puita niin ainakin yksi on jo tehtynä. Seuraavista tulee aina parempia!