Ipe pitkäjousi laminaatti #2


Tässä on tämä 208cm pitkä laminaatti.
Kiinnostaa onnistunko tekasemaan +120lb jousen.

Poikki leikkaus on tällä kertaa semmosen pullahtaneen neliön muotoinen.

Kantsiiko heti laittaa sarvinokit?

1 tykkäys

Laitain itse vasta sitten kun tlleri on valmis ja muutama koe ammunta suoritettu.

1 tykkäys

Meikä sai tillerin siihe vaiheeseen että laitoin nokit tossa illalla jo.
Onhan siinä se että jos jousi sanoo poks niin menee enemmän työtä hukkaan…

Poikkileikkaus paksuimmasta kohtaa.

Siinä, vähän kokokoeroa, isommassa 110lb 21" vedolla tällä hetkellä.

Valmis, 120lb, vasen laari on lyhyempi, eli alakaari.
32" veto nokista nokkiin 207cm, muuten 215cm

2 tykkäystä

Hyvä. Saatko vedettyä täyden vedon?

Paljon massa?

1 tykkäys

Jaksan siihen 31"asti venyttää, tuntuu että kädet ei veny pitemmälle.

Painon voin mitata tänään illalla, luento kestää kahdeksaan asti niin sen jälkeen.

Hienoa, sullahan on ihan lahjoja tohon jousen vetämiseen. Oletko harrastanut jousiammuntaa muissa muodoissa aikaisemmin?

Mulla tuntuu hukkuvan voima johonkin ja jonkun vain 110# @30" olen tähän mennessä saanut vedettyä. Sillä vain, kun onhan tässä jo pari vuotta yritetty kokoajan isompaa…
Pikkuhiljaa!

Haha kiitti :slight_smile:

Joo oon harrastanut voimanostoa viisi vuotta ja tehnyt mettätöitä koko iän. Luulis niiden auttavan asiaa!
Jousiammuntaa en oo ikinä ennen kunnolla harrastellut, vain noilla selviytymis jousilla jo jonkin aikaa oon ampunut.
Yleensä ottanut kaikki tehot irti siinä 28" vedolla vihreästä puusta.
Jousi kestänyt sen yhden päivän ja sitten onkin jo piloilla, varmaan ollu jotai 70lb jousia.

Treeniä treeniä, tuntuu olevan joka asiaan ratkaisu. Ja onhan toikin jo ihan pirusti vetoa.
Mullakin toi 31" pystyy tähtäämään hetken mutta toi 32"jos venyy niin on vaan pituus ammuntaan.

En nyt tiedä mikä on paras tapa saada vetolujuutta kasvamaan.
Itte tällee mutu tuntumalla veikkaisin että salilla voimaliikkeitä selälle(maastaveto) ja paljon ammuntaa.

Ja niin joo, toi jousi paino 950g.

Jotenkin tuntuu että toi aijempi 100lb jousi heittää yhtä tehokkaasti nuolen. Tosin siihen on tullut virumaa enemmän. Kun taas verrataan tähän 120lb, niin se on pitänyt melkein alkuperäsen muodon.

Onko tässä nyt se “yli mitotuksen” efekti?

Tuo se on on sitä luontaista voimaa, kun on mettätöittä tehnyt. Jousetkin liikkuu työvoimilla. :slight_smile:

1 tykkäys

Parasta hyöty liikuntaa!

Moni juttuhan näissä yhdistyy, kaikesta liikunnallisuudesta on hyötyä.
Sporttisuudella pääsee alkuun, mutta sitten tuon satasen jälkeen vaatii jo enemmän jousen vetämistä yhdistettynä voimaharjoitteluun. Huipputasolle viety voimaurheilu on aika liikespesifi, vahvasti motoriikkaa vaativaa myös.

Reilu parisataa kiloa oon vetänyt maasta, että tiedä sitten jos 300kg vetäisi, onnistuisiko. :smiley:
Ehkä vielä enemmän maastavedon sijasta tekisin soutuja yläselälle. No apuahan noista kaikista on.

@VisaPelkonen Vai “luontaista voimaa”, ainahan semmoisesta puhutaan mutta onko sitä. Kaveri kävi kylässä, joka ei koskaan ole mitään ruumiillista työtä tehnyt, mutta bodannut on ittensä 100 kiloiseksi. Iloisesti taipui yli sata paunanen jousi, piti heti toppuutella ettei rikki mene.
Oliko tämä keinotekoista voimaa? :smiley:

1 tykkäys

Hemmetin kova mave äijjällä! :open_mouth:
Nii i… varmaan tohon jousen vetämiseen vaikuttaa niin moni asia, että vaikea on sanoa mistä johtuu.

Ei varmasti ole keinotekoista voimaa, itteasiassa ihan päinvastoin. Oikein tehty salireeni kehittää kyllä jousiammuntaa, etenkin voimailu. Sitä en tiedä onko maastaveto suoraan verrannollinen jousiammuntavoimiin, pikemminkin joku 1-käden kulmasoutu käsipainolla/alatalja voisi olla oikeammat liikkeet vertailuun. Varsijousiin pätee sitten maastavedot. :wink:

Toistakymmentä vuotta sitten kolmekymppisenä kun intouduin punttailemaan, niin yhden käden kulmasoutu 50 kilolla oli se liike, jonka myötä 110-paunaisella sotajousella ampuminen meni helposti, vaikka en ollut kertaakaan jännittänyt mitään 60-paunaista jäykempää jousta, tai treenannut niilläkään ampumista juuri ollenkaan.

1 tykkäys

Varsijousessa tosiaan veto on aika suorinjaloin maastavedon kaltainen. Siinä paskotaankin paikat sitten helposti kun vedetään kylmiltä se 300 paunainen vireelle. Mikähän se oli siellä walesissa kun vedettiin, oliko @M.Reinikainen 270#?

@Mikkolaht Kiitti, se kai aina on kulkenut, hyvät välitykset. Pitäisi joka päivä jousta vetää. Turkkilaiset aloitti aamun 66 vedolla. Komposiittipa onkin tuohon hommaan hyvä kun takuuvarmasti kestää, toisin kun nämä puujouset talven kuivuuksilla…

@TuukkaKumpulainen Yhden käden kulmasoutu on hyvä, miksei myös alataljassa yhden käden kahvalla. Tosin ei mulla 110 paunainen ole kevyt vaikka soudussa 60 kiloisia pyörittelee.

Sehän näissä puujousissa on että jouset myös eroaa kovasti toisistaan, onko jousi myötäkäyrä vai peräti vastakäyrä. Jotkut ihan yllättyy kun tyrkkää suoran 100 paunaisen käteen, että tältäkö se alkuveto tuntuu. :smiley:

Mavessa pääsin 180 kiloon, ja olin tyytyväinen, vanhojen oppien mukaisesti oikeasti vahva. No, samana kesänä hajotin polven näytöspainissa ja siihen loppui mave ja kyykky pitkäksi, pitkäksi aikaa.

Mave on sellaista systeemistä kuritusta, että eiköhän sekin jousenjännityskykyä kohentanut omalta pieneltä osaltaan.

Sitä luokkaa. Se Jeremyn jalkis oli vain kaksi saman paunaista lasikuitu jousta päällekkäin. Olihan se ihan helppohko vetää, mutta vaikean siitä teki se lukitseminen.

Itselläni kesti miltein kaksi vuotta ennen kuin pääsin lihasteni kanssa sopuu siitä miten noita +100 kaaria tulee vetää.

itselläni näytti aika kauan samalta kuin Jerellä nyt. Kaikki alkoi luonnistuman vain sitten kun pääsin vetelemään ja ampumaan kesällä miltein jokaisena päivänä ollessani töissä kuralan kylämäessä museon leivissä.

Ohi aiheen ja hieman provosoiden mutta nyt kun täällä on selvästi äijäilty raa’alla voimalla, niin sinänsä ihan kiva, että minulla - joka ei ole ikinä edes maastavetoa tai penkkipunnerrusta tai vastaavaa kokeillut ja jota hoikaksi voitaneen kutsua ja jonka fyysisesti rasittavin työtehtävä on hiiren liikuttelu - on pituusammunnan SE vanhalla 60-paunaisella jousella ammuttuna. Mieluiten ammun korkeintaan 40-paunaisilla mutta kyllä 60-paunainenkin tarvittaessa taipuu. Ja pituusammunta lienee ainoa jousiammuntalaji, jossa tuloksen pitäisi jossain määrin korreloida jousen jäykkyyden suhteen. Toukokuussa (18.5.) onkin hyvä hetki realisoida raaka voima pituusammuntaviivalla!

2 tykkäystä

Aina kun puhutaan treenaamisesta vs luonnon lahjakkuus, alan itse aina muistelemaan Mindaa jonka eka jousi oli noin 50lb (14v) ja siitä sitten jo seuraavana vuonna vetelikin jo täysiä 70lb jousilla ja vuonna 2017 (silloin vielä vähän alle 16 vuotias) kokeili ekat 95lb jousensa…
Olise hurjaa silloin joskus…

Tänä vuonna ikää tulee jo 18 kaiketi, mutta videolla siis vielä 15v.

1 tykkäys

Vaikka en kovin mielellään näistä treeniasioista tällaisella jousifoorumilla keskustelisikaan, tuohon treenaamiseen Vs. luonnonvoimat pitää kyllä mainita, että voimantuottoon vaikuttaa kymmenen muuta asiaa kuin vain itse kuntosalitreenin määrä.

No miksi sitten jotkut ei-bodatut ihmiset ovat niin vahvoja? Kannattaa lukea ensiksi esim. tämä: https://lihastohtori.wordpress.com/2013/10/15/voimakas/

Kyllä kaikilla ihmisillä lihakset löytyy. Mutta lihasmassa on vain yksi tekijä, jolla selitetään voimantuottoa. On olemassa karkeasti ottaen noin kymmenen muuta tekijää. Esimerkiksi hermotus merkitsee todella paljon. Lisäksi asiaan vaikuttaa, onko yksilöllä kuinka paljon nopeita hidassoluja vai hitaita lihassoluja. Kehon välitykset merkitsee ja lihasten kiinnityskohdat, kaikki nämä vaikuttaa niin kuntosalilla kuin jousiammunnassakin. Jopa yhden (1) cm ero lihasten kiinnityskohdissa voi vaikuttaa kahden eri yksilön voimantuottoon eri liikkeissä niin kuntosalilla kuin jousiammunnassa. Genetiikka siis merkitsee. Esimerkiksi voimantuottoa edesauttaa lähtökohtaisesti tasapaksu lihas, joka kiinnittyy todella kauas nivelestä. Elastisen energian käyttö, venytysrefleksit, reaktiivinen voima jne.(kansankielellä: jäntevyys) merkitsee. Jäntevyydellä ei ole paljoa tekemistä näkyvän lihasmassan kanssa vaan nyt puhutaan jänteistä. Lihaskalvot (miten jäykkiä ne on) ovat myös yksi voimantuottoon vaikuttava tekijä. Jousiammuntaan sanoisin myös jousiammuntatekniikalla olevan aivan hurja ja oleellinen merkitys. Lisäksi on olemassa vielä ns. lihasten välinen ja sisäinen koordinaatio (oikeiden lihasten aktivoiminen oikeassa järjestyksessä jossain liikeketjussa samalla kun vastalihakset [=antagonistit] rentoutetaan samaa liikeketjua suoritettaessa).

Eli ei kannata ihmetellä miksi voimaa voi olla vaikka ei ole kasvattanut lihasmassaa. Lisähuomiona mainitsisin vielä sen, että voimannosto ja bodaus ovat kaksi eri asiaa.

1 tykkäys