Harjanvarsijousi 43#@27"

Jousia on tehty milloin mistäkin materiaalista, mitä nyt saatavilla on ollut. Esimerkiksi hikkoriset kirveenvarret on yksi epätavallinen lähtökohta jouselle. Näitä myydään Suomessakin mutta kovin kalliita ovat ja työläitä myös, kun pitää kahvasta liittää yhteen.

Harjanvarsijousi lienee eräänlainen klassikko. Siksipä sitä piti kokeilla. Tein tämän harjanvarsijousen vuonna 2013, kun löysin silloisesta Agrimarketista sopivalta näyttävän harjanvarren. Yleensä harjanvarsien materiaali on vaaleaa ja pehmeää mutta tämä oli oikein nättiä tummaa ja kovan tuntuista puuta.

Jousi on 43 paunaa 27 tuuman vedolla. Pituus 168 senttiä, leveys leveimmillään (kahvassa) 24 milliä, massa 370 grammaa. Syykulku oli sittenkin aika onneton, vaikka yritin katsoa hyvän varren, joten pitkän ajan kestosta ei ole takeita. Puuta oli aika vähänlaisesti, joten tilleristä tuli hyvin pyöreä, ei voinut jättää kahvaa jäykäksi.

Krono näytti 10 graania per pauna nuolella (eli 430 graanin nuolella) lukemaa 145 fps. Ei mitään erityistä mutta ei huonokaan, vaan melko tavallinen tämäntyyppiselle jouselle.

Yksityiskohtina jätin nokin lähelle osan reiästä, josta harja oli tarkoitus laittaa roikkumaan. Lisäksi jätin osan viivakoodilapusta todisteeksi harjallisesta alkuperästä.

Edit: Ekaa kuvaa klikkaamalla sen saa suuremmaksi, jolloin kuvassa näkyy myös harjaosa. Se ei kuitenkaan kuulu jouseen, vaikka periaate sinänsä on tunnettu. Onhan jousta käytetty suksisauvana ja siellä on ollut sompa päässä. Tuo harjasosa on kyllä liian painava vakiovarusteeksi…

Lopputulos: harjanvarresta saa metsästyskelpoisen aseen!

5 tykkäystä

Hymähtelin itsekseni lukiessani tätä. Hauska idea! Ajatella että harjanvarresta saa jousen… :joy: Komia on!

Näitä harjanvarsia ei muuten ole näkynyt myynnissä mielestäni enää moneen vuoteen. Marketit ja rautakaupat tarjoavat jotain vaaleita höttöpuuvarsia. Edesmenneen Agrimarketin, nykyisen Hankkijan tarjonta pitäisi kyllä taas tarkistaa, tätä voisi nimittäin koittaa uudenkin kerran. Eihän tällä varsinaisesti käyttöä ole mutta eihän se haittaa!

Hyvä, kun jätit tuon tarran jouseen: Delavalin kataloogissa on edelleen samannäköisiä lantakolan varsia, joten Hankkijalle vaan asioimaan! Saattaa myyjät ihmetellä, että miten se nyt noin tarkkaan sontakolan varsia syynää, mutta siihen voi sanoa, että nykyisillä maidonhinnoilla ei kertakäyttökeppeihin ole varaa. :grinning:
http://www.delaval.fi/ImageVaultFiles/id_4473/cf_5/Lantakaapimet.pdf

4 tykkäystä

Hieno kyllä. Tämmöinen McGyver -jousi pitänee tehdä. Pienen googlailun jälkeen taidan käväistä Biltemassa:

http://www.biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Puutarha/Puutarhatyovalineet/Valineet/Kasiharava-2000035771/

Viime torstaina löysin Forumin cityk-raudasta kasvutukia (lue:kukkakeppejä), 8mm/90 cm koivua. Kävin läpi kaikki niput ja valkkasin mielestäni parhaimman, 10 varren joukossa oli 4 kpl nuoleksi kelpaavaa. Vitosen maksoi, ihan kohtuullinen saanto mun mielestä. Siellä oli myös bambutukia mutta en löytänyt yhtään nippua jossa olisi ollut riittävän suoria nuoleksi kelpaavia. Oli siellä 150 cm ja 200 cm pitkiäkin, täytyy käydä uudestaan tsekkaamassa nekin niput. Jos vaikka atlatlin saisi niistä.

Hyvä vinkki hoja! Pitääpä käydä katsomassa, kun seuraavan kerran Biltemaan on asiaa. Tuon harjanvarren mitat näyttävät juuri sopivilta ja saarnessa lustonkulku on helppo katsoa.

1 tykkäys

http://www.biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Puutarha/Puutarhatyovalineet/Valineet/Puuvarsi-2000034255/ Aattelin itse käydä hakemassa vaikka 5 harjotusaihiota tästä insipiroituneena. Tästä sitten vain jousimetsälle, kun valmista :wink:

Oho! Jopas löyty hyvää materiaalia. Eli vielä on hyvinkin saatavilla jämerämpää vartta.

Bauhaus, Honkong ja Biltema ovat kyllä saarnisia myyneet,mutta harvoin löytyy suora syisenä ja jos löytyy niin on yleensä mutkalla. Itse olen muutaman ostanut loimuisuuden takia varsi/kahva materiaaliksi.

Poikkesin kisojen jälkeen Riihimäen Biltemassa ja pitkällisen pohdinnan jälkeen mukaan tarttui nämä:

Harava on lakkapinnalla 28mm halkaisijaltaan 160cm, pelkkä varsi pinnoittamaton 24mm 170cm. Ohuempi taipuu jo nytten. Noi on oksattomia mutta syykulku ei ole täydellinen. Ohuemmasta lähden tekemään ELB:tä, paksummasta flatin jos saa. Hiinä ja hiinä.

1 tykkäys

170 cm saarnivartta tossa mittailin ja mallailin, taidan vetäistä pyöreän selän littanammaksi, oisko se sitten decrownaamista tai selän yhdelle lustolle kaivamista, en tiedä. Yhdessä kohdassa mennään kyllä vähän turhan syvälle, laskin että 15mm jää enää paksuutta. 25cm tippiin on silti vielä matkaa.Toi reikäkin mietityttää, pitäisköhän se täyttää liimapuupurumössöllä? Ja oli tässä pelkässä varressakin lakkaa, kynän liukumisesta huomasi helposti. Huomenna alan raspaamisen.

Haravaosa on niitillä kiinni ja rautasaha on mökillä. Sais sen varmaan viilallakin irti nysvättyä mutta tehdään ensin tämä helpompi.

Hyvä Heikki! Mitä reikään tulee, niin anna olla, se kuuluu harjanvarsijouseen. Se on niin lähellä kärkeä, että sen suhteen ei pitäisi olla mitään ongelmia. Samoin tarra ja Biltema-leima kannattaa jättää paikoilleen. Ne ovat kivoja yksityiskohtia jousen ihmettelijöille. Edelleen samasta syystä haravaosa kannattaa jättää paikoilleen… Tosin, jos ilmenee, että jousi tärähtää liiaksi käsille, niin voihan sen sitten ottaa irti.

Pistä siitä ala lavan naru läpi. Homma dueno!

Yhteensä pari tuntia rapsuteltu eilen illalla ja tänä aamuna. Selästä on taipuvat osat saman luston höttöpuussa, siklausta vaille valmis. Kahvassa hypätään 2 luston verran. Ohuimmassa kohdassa paksuutta nyt 14mm, lattiatillerin perusteella arvioin että maksimissaan 30-paunaisen tästä saa.

Jänteellelaitossa kävi sitten näin:

Hajosi siitä lavasta jonka vatsapuolta ei oltu ohennettu yhtään ja ohuimmasta kohdasta, 14mm paksuus. Erinomainen lustonkaivuuharjoitus oli kummiskin.

Harmin paikka! Jäikö murtumakohdalta vatsa pyöreäksi?
Jos näin oli, veikkaisin että rikko tuli juuri ohuuden ja pyöreä vatsaisuuden takia. Eli rasitus kasaantui siihen kohtaan, jota pyöreä vatsa ei kestänyt. Vatsa petti, joka taas siirti rasituksen selkäpuolelle, joka napsahti poikki.
Eli olisi ollut parempi ratkaisu jättää selkä koskematta ja panostaa että vatsa on “leveä” ja tasainen kauttaaltaan. No nyt on hyvä jossitella… Mutta jos tuosta tuumailusta olisi tulevaisuuteen hyötyä. :slight_smile:

edit: Onneksi on uuden jousiaihion löytyminen helppo homma! :smiley:

Joo onhan tossa vielä toi 28mm 1600mm harava jäljellä. Sen teen varmaan niin että selästä 5mm pois että saa aavistuksen tasaisemmaksi ja sitten ihan normitilleröinti vatsasta. Biltema-teksti saa jäädä, koetan irrottaa tarran kokonaisena ja liimaan sen sitten takaisin valmiiseen jouseen. Haravaosa on niin painava että pakko se on irti viilata.

Löyty harjanvarsijouseen recurvit suoraan kaupan hyllystä… :smiley:

Ostinpa minäkin harjanvarren, todella tiukkaa/tummaa mäntyä. Ei ollut saarnea tarjolla Mikkelin motonetissä.

Irroitin haravaosan, se olikin kahdesta osasta ja varren pää oli ontto:

Eli te jotka lähdette samanlaisesta Bilteman käsiharavasta kokeilemaan, haravaosa sahalla poikki vaan niin säästyy aikaa. Pituus nyt 1480mm.

Tossa on itse asiassa aika hyvä lustonkulku, taidan kaivaa tostakin selän yhdelle lustolle. Paksuutta jää minimissään 18mm ja koska leveys on ruhtinaalliset 28mm uskoisin kestävyyden olevan ihan eri luokkaa kuin edellisessä yrityksessä

Siitä lähtikin muutama keppi tilaukseen.

https://www.biltema.fi/vapaa-aika/puutarha/puutarhatyokalut/harjat/puuvarsi-2000034255