Happomarja-aihio

Ei ole kertaakaan ollut vielä näin pientä aihiota työn alla, joten pakko kysellä vähän neuvoa. Pituutta tikulla 107 cm ja leveyttä 24 mm, tasainen luontainen refleksi. Saisikohan tuosta jousta edes jonkinlaisella vetopituudella? Tuota nyt ei ihan joka paikasta tunnu löytyvän, että voisihan siihen ehkä laittaa jännettäkin jos sillä onnistuisi. Vai mitä mieltä olette, säästetäänkö jänteet syreeneille ja katajoille?

Jos jännejousissa saadaan vetopituus helpostikin kertoimelle 2, tuostahan saisi silloin se pyöreät 20" irti vetopituutta. Toki jos on hyvää puuta tämä happomarja, onnistuu se ilman jänteitäkin… Mun mielipiteenä :).
Säästämisessä on paha juttu se, jos ei koskaan satukkaan tekemään. Jos jää happomarja-aihio vain makaamaan hyllylle!

Onpa kaunis berberikeppi! Aihio on äärimmäisen kapea, voimakkaan pyöreäselkäinen ja vahvan refleksinen. Selkään kohdistuu valtaisat rasitukset, en itse luottaisi ilman selystystä. Kapeanpyöreä refleksiaihio haluaa yleensä myös vimmatusti kääntää itsensä nurinpäin tai vaikka kyljelleen taivutuksessa, sillä vähimmän vastuksen hakemista ei sormenlevyisissä jousissa estä juuri mikään. Näistä syistä olen todennut parhaaksi tavaksi saada ultrakapeista, pyöreäpintaisista kepeistä toimiva jousi leikkaamalla aihio siten, että siitä tulee lähtökohtaisesti myötäkäyrä.

Täytyy varmaan kokeilla jänteillä. Jotain tosta olisi kiva tehdä. Ehdin jo vähän veistelemään kärjistä niin ei oikein voi kääntäkään enää. Toisaalta, ei lähtökohtaisesti niin myötäkäyrällä lyhytjousella oikein nappaisi ampuakaan. :smiley:

PA-forumilta löytyi yksi barberryselffari, vähän paremmilla mitoilla tosin… Näyttää kyllä aika vakuuttavalta puulta.

http://www.primitivearcher.com/smf/index.php/topic,52609.0.html

Hyvä löytö, ihan nettifoorumi-sellaisenakin :slight_smile: Eka barberijousi minkä olen nähnyt. Kovasti oli tekijä saanut lämpömuotoilla uusiksi, mutta ns. shooter siitä tuli.

Primitive Archer -foorumin nimimerkki Simson (Simon) tekee mitä haluaa. Lähes jokainen jousi on omanlainen taideteos.

Tässä esimerkiksi sorvarinpensasjousi:
http://www.primitivearcher.com/smf/index.php/topic,59247.0.html

Tämä on oma suosikkini, kertoo kaverin luovuudesta ja taidoista. Lähes polttopuutason kepistä kaksi upeaa, yhteensopivaa jousta.

http://www.primitivearcher.com/smf/index.php/topic,48466.0.html

Simonin verkkosivu:

http://primitive-bows.com/category/bows/

Sorvarinpensasjousia on tehtykin jo tuhansia vuosia, ja myös nykyaikana useita. Itselläni on nyt kolme aihiota kuivumassa, ja arvon, minkä niistä uhraan yksipuiseen kokeiluun, pyöreiden refleksiselkien kestävyys kun pikkaisen arveluttaa, eikä näitä ole varaa törsätä. Sorvarinpensas tulee Suomessa aniharvoin jousimittaiseksi, eikä ole erityisen yleinen laji ylipäätään.