Ensimmäinen orapihlaja jousi

Kuukauden päivät sai ohkainen kaivinkoneen rasiin runtelema orapihlaja aihio kuivua. Runko oli saanut runtua aikalailla ja kuoren alta jo homeen alku pilkisteli siihen malliin että hylkäsin jousenteko haaveet heti kättelyssä ja päätin että tällä kokeillaan kuivumisominaisuuksia. Kuorin sen kokonaan ja veistin vatsapuolen aika karkeasti. Sitten vedin kerroksen elukkaliimaa kauttaaltaan ja jätin kuivumaan. Kuivuessaan ei halkeillut lainkaan mutta veti itsensä s kirjaimen muotoiseksi sekä rajusti sivuvääräksi. Ajattelin että tähän on hyvä kokeilla lämmöllä oikaisua. Reilut kaksi viikkoa aihion kuivuttua ryhdyin lämmittelemään sitä kuumailmapuhaltimella varovaisesti koko jousen mitalta sekä puristimilla ja kakkosnelosen avulla oikaisemaan pikkuhiljaa. Käytin siihen reilusti aikaa etten murtaisi mitään. Yöksi talliin jäähtymään. Seuraavana päivänä oli hienosti suoristunut aihio käsissä. Päätin oikaista myös jännelinjan samoilla menetelmillä, sekin onnistui. Tämän jälkeen aihio hirvensarviin takaisin ja jäin seuraamaan vetääkö kierous takaisin, ei vetänyt.

Muutama päivä sitten Toimivan Tuomijousen nähtyä päivänvalon käteni hamusi jo suorastaan himokkaasti tätä pientä orapihlaja aihiota, oli pakko alkaa rapsuttelemaan uutta jousta.

Kuva selän vaurioista.

Jätin vielä homeen tummentaman kohdan näkyviin, alunperin se oli paljon laajempi. Kuvassa näkyy lähes koko lavan mittainen runtu josta kone oli irroittanut säleen, hioin reunat sileäksi enkä muuta.

Jännelinja on suorastaan loistava verrattuna siihen mitä se oli ennen oikaisua.Tilleri alkaa näyttämään hyvältä, pientä rapsuttelua kahvan alueelta ja tarvittaessa muualtakin. Nyt siinä on 19" vedolla 49# ja tavoitteena olevassa 20" vedolla 52#. Kevenee noista lukemista vielä kunhan siklillä vetelen vielä paremmaksi.

Pituus 121cm nokista nokkiin mutta todennäköisesti vaihdan tähän sivunokit jos alkaa kestämään. Jännekorkeus selästä mitattuna 11,5cm. Selkä leveimmillään 27mm, kahva 24mm ja paksuus 21mm.

Heittää nuolta vajaallakin vedolla rivakasti, erittäin mieluisa jousen alku.

3 tykkäystä

Hieno selostus - ja hieno jousi tulossa!

Vasemmassa lavassa kannattaa ruveta varomaan tuota kohtaa, jossa taustapaperissa näkyy valoisampi läikkä.

Kiitos vinkistä.

Täällä on niin hyviä kirjoittajia niin näihin selostuksiinkin onko pakko panostaa.

Vatsaa tästä olen muotoillut pyöreähköksi jolla haen samaa muotoa kuin joissakin ELB näkee. Ei täysin pyöreäksi mutta onko se ovaalimainen oikea kuvaus. Haluan kokeilla sen toimivuutta ennenkuin aloitan mitään vaativampaa jousta tekemään. English warbow societyn sivuilla mainitaan orapihlajasta " “sponginess” can be improved by heat treatment" mitä tämä nyt suomeksi tarkoittaakaan, onko se sitä “kumimaisuutta” josta on vanhalla foorumilla mainittu. Joten kun saan tillerin kohdilleen paahdan myös vatsan.

Hienoa, erityisesti onnistunut lämpöoionta! Niin se vaan onnistuu, kun alkaa.

Makea B-profiili olisi tuossa, toivottavasti saat säilytettyä loppuun asti. Liika taipuma kahvastahan latistaa sen.
Nyt näyttää hyvältä ja Heikin ohjeilla vielä paremmalta.

Aijai, kyllä on komeata kaarta tulossa. Tuollaisia pieniä ylitaipuvia kohtia voi lämmöllä yrittää jäykistellä.

Vai B profiili. En edes tajunnut tuota ennen kuin sen kerroit. Nyt se näkyy siinä selvästi.

Kiitos kehuista kaikille. Tuntuu hyvältä kun alkaa pääsemään juonesta kiinni. Iso kiitos kuuluu ihan yksinkertaisesti siklille. Siklin käytön opettelu ja kiireen unohtaminen on tehnyt hyvää.

Komia jousi on kyllä tulossa. Sikli on kyllä minunkin suosikki ja kiireen unohtaminen toinen. Omaan silmään oikea lapa näyttää hyvältä, vasemmainen taipuu hiukka liikaa valon kohdalta.

Hurjalta kyllä kuulostaa tuo selän homehtuminen.

Hieno jousi tulossa, vieläpä jousi, jolla on hyvä tarina!

1 tykkäys