Bambu ipe laminaatti (vaihteeksi)

Eli oman jousen pituustuloksiin vähän pettyneenä päätin uutta tehdä, ja kun materiaalia on mitä on, niin oli taas samantyyppinen laminaatti väsättävä. Bearpawilla oli vain tämän painoisia nuoliaihioita, niin tavoitteeksi tuli 45~50#. Kuvassa 49#@29"., ylälapa vasemmalla. Tilleriero 0

Tuntui ottaneen aika paljon settiä, epäilen että ohensin liikaa kurvin kohdalla. Kuvassa jousi ja käytetty Tuomon muotti

2 tykkäystä

Sanoisin että ota kaksi tuumaa molemmista kärjistä heti pois niin saat paljon paremman heiton sekä vähän jäykkyyttä lisää.

Oikeastaan olisin samaa mieltä. Nyt myös jänne läpsyttelee ikävästi jousen vatsaan aika pitkältä matkalta. Ehkä se ei joitakin haittaa, joten makuasia. Muuten ihan :+1:.

Enpä olisi tuota itse keksinyt. Eli jos tuon uudestaan tekisin, niin refleksiä enemmän kärkipainotteisesti?

Ei, vaan jäykempi keskiosa, jos haluat jotain tulevissa versioissa muokata. Minusta tuo on tilleröity jokseenkin oikein. Varmasti irtoaisi pitempikin veto

Riippuu ihan mitä haluat. Jos haluat 49-paunaisen pitkän vedon jousen, jolla on mukava ampua, niin jätä tuollaiseksi. Jos taas haluat hieman nopeamman, ei-niin-mukavan ja rasitetumman jousen, niin lyhennä. Luulen, että tuo heittää jo nyt hyvin, eikä ammuntatarkkuuden kannalta pieni nopeuden lisäys merkitse mitään - yleensä päin vastoin, jos se saadaan jousta lyhentämällä. Sama koskee jäykkyyttä - kevyempi on mukavampi ampua ja kyllä tuossa jo nyt pitäisi olla potkua aivan riittävästi. Vastaavat jouset, mitä olen itse tehnyt, ovat osoittautuneet hyvin nopeaheittoisiksi.

Jos jousen ääni on häiritsevä, niin laita hyvin pienet jännevaimentimet.

Jos laitat enemmän refleksiä kärkiin, niin siitähän tulee jo rekurvi. Noin pitkässä jousessa ei välttämättä ole enää hyvä stabiilisuuden kannalta. Nykyinen muoto on hyvä kompromissi.

Nyt alan tajuta mistä tuo muoto sitten tuli. En ole oikeastaan kahvan juuresta yhtään ottanut pois, soiiiiis liimauksren jälkeen. Jätän paksummat laminaatit ensi kerralla.

Repliikkien perusteella kuulostaisi siltä että jousi taipuu vähän liikaa keskeltä (sitä kai Tuomokin ‘suurinpiirtein oikealla’ tillerillä tarkoittaa), jolloin laittaisin keskilapoja taipumaan enemmän ja mahdollisesti jäykistäisin jousta lyhentämällä kärkiä, erityisesti kun vetopituutta olisi varaa kasvattaa. Jousi kun jää itselleen niin en ihan hirveästi välitä onko jousi alirasitettu vai enemmän rajoilla.

Korjaan tillerin, koeammun ja katson sitten lyhennänkö

Koeammu toki! Itse en lyhentäisi, ellei sille ole jotain oikeaa syytä. Kannattaa miettiä käyttötarkoituksen mukaan. Tosiaan taipuu hieman liikaa keskeltä mutta pitkän vedon jousessa ei haittaa, jos vaan muuten toimii hyvin. Nokit kannattaa muuten vahvistaa hyvin - tuossa muodossa veto kohdistuu lavan suuntaisesti ja se lohkaisee herkästi sarvinokin halki. Kokemusta on…

Etkös sä ampunut taulunuolilla sen pituusammunnan? Jos teet jostain nuolesta kärjettömän ja kokeilet sillä niin tulos paranee jo sillä 30 m arvioisin. Pienellä hoonaamisella saattaisi 200 metrin maaginen rajakin rikkoutua.

Juu, taulunuolilla ammuin. Veikkaan kanssa että kevyemmillä nuolilla lentäisi jonkin verran pidemmälle, nuo miun nuolet taisi olla 500 greinisiä jos oikein muistan. En kuitenkaan ollut ainut joka taulunuolilla ampui, 32 paunaa taitaa olla yksinkertaisesti liian kevyt, ja siihen myötäkäyryys päälle. Eipä niitä jousia kuitenkaan koskaan liikaa ole… :grinning:

Tuomo, pidän tuon nokkiasian mielessä, jännitti jo aika lailla tänään ensimmäistä kertaa jänteelle laittaessa että kestääkö. Jos katkaisen niin varmasti teen pidemmät nokkivahvistukset

No, vähän yritin tilleriä muokata, nyt näyttää suurinpiirtein tältä (kritiikkiä otetaan mielellään vastaan jos sattuu silmään). Paunoja 46@29, entinen ylälapa on nyt alalapa ja tillerieroa on pari milliä.

Koeammunta ei onnistunut. Ammuin yhteensä 14 laukausta vajaalla vedolla, monen laukauksen jälkeen jänne kulki jousen sivulla, ja lopulta kun vedin vähän enemmän niin jänne lähti kokonaan pois. Tilleröinti ei rekurveja vielä poistanut niin huomenna katkaisen kärkiä pois.

Tähän oikeastaan kysisyin että miten laskette jännekorkeuden, ja mitä käytätte? Simo muistaakseni suositteli jännekorkeus tuumina = jousen pituus jalkoina, mutta suurin osa lähteistä ilmoittaa sen pistoolikahvalle, enkä ole varma miten se tässä suorassa kahvassa toimii, ja oikeastaan vielä enemmän pihalla olen toisen jousen jännekorkeudesta kun kahva on melko reilusti kupera.

Tuommoista jännelinjaongelmaa voi myös olla noilla refleksisillä kärjillä. Lyhentäminen auttaa, mutta myöskin jos taipuma on kauempana kahvaa, tämä avaa enemmän kärkiä. Se tuossa lyhentämisessä on tämän jousen kanssa harmillista, että siinä menee samalla refleksi.
Voisit ensiksi koittaa nostaa jännekorkeutta, sillä saisit juurikin samaa efektiä, eli jousesta stabiilimman.
Jousi on ilmeisesti jotain 170cm pitkä? Mulla on tossa 173cm jouset joissa on 16cm ja 17cm jännekorkeudet, selästä mitattuna. Ne on aika korkeahkot, mutta kokeile vaan sinne 15-16cm pintaan. Jos huomaat jousen ottavan myötäkäyryyttä liikaa, laita jännekorkeutta hieman matalemmaksi.

Refleksi on oikeastaan hävinnyt jo, ennen sitä oli ~5cm, nyt ihan vähän myötäkäyryyttä, mutta samaa vähän harmittelin lyhentämisen suhteen. Positiivista on se, että vajaallakin vedolla jousi tuntui ampuvan hyvin napakasti, ainakin verrattuna edelliseen. Tarkistan jännekorkeuden, ja katson sitten. Lapojen avaamisesta vielä, pitäisikö vielä keskilapoja tai kärkiä keventää?

Älä niihin enää koske, meinasin vaan yleisesti teorian tasolla. Seuraavissa jousissa voi kokeilla sitten.
Jännekorkeuden nosto varmaan poistaa sulla ongelmat. Näyttäisi joltain 12cm väliltä tällä hetkellä… ehkä.

Onko tämäkin jousi hyvin kapea, vastaava kuin Vanhalinnassa käyttämäsi jousi? Jos on, niin liian pitkä ja liikaa refleksiä suhteessa leveyteen. Ja jänneväliä vaan suuremmaksi.

Edit: Jänneväli voi olla noin 15–16 senttimetriä jousen vatsasta (kahvan kohdalta) mitattuna.

On tämäkin kapea, 24mm leveimmillään.

Jänneväli näyttää noin 13,5 cm, mutta varmaan laskee vielä jos sillä ampuu. Kokeilen vähän sitä nostaa

No, en ole oikeastaan nyt varma siitä mitä tehdä.
Nostin jännekorkeuden 16,0 cm:iin, ja näyttää siltä että alalapa ottaa edelleen vähän kiinni, ja riippuen siitä miten tarkasti keskellä jänne kulkee kärjessä, lapaan tulee vähän sivuttaiskäyryyttä. Tarkoitan siis että vaikka aluksi keskitin jänteen, muutaman tillerivedon jälkeen solmu oli vähän sivussa ja sitä käyryyttä näkyi. Lisäksi näyttää siltä että ylälavan (vas.) keskipaikkeilla on jokin sarana.

Paunoja on edelleen 46, mikä on aika lailla juuri se mihin tähtäsin. Pituutta jousella on 173cm nokista nokkiin suoraan selkäpuolelta mitattuna. Tillerieroa taitaa olla jo 3mm.
Numeroiden pyörittely näyttäisi tältä

  • jousen väh. pituus 2 x 29" veto + 17 cm kahvaalue = 164 cm
  • 50~55# nuoliaihiot = 45~50# jousi + 10# 30" pitkien aihioiden takia - 5# dacronjänteisen lonkkarin takia

Mietteitä, vähemmän työtä vaativista ns täydelliseen korjaukseen: Annanko saranan ja kärkien olla, vaikka jousi on jo nyt ottanut melkein 5cm myötäkäyryyttä (refleksi hävinnyt pois)? Korjaanko saranan pois ja kevennänkö alalavan kärkeä jotta saisi rekurvin pois, vaikka jousi jää kevyeksi suhteessa nuoliin? Alalapa on vähän käyrä liimauksen jäljiltä, ja sitä tekisi eniten mieli lyhentää, mutta alalavasta tulisi silloin vielä jäykempi suhteessa ylälapaan, jolloin tilleriero >3mm. Vai katkaisenko vaan molemmat kärjet (1~2"?), jotta on varaa korjata sarana, keventää alalapaa ja päätyä vielä alkuperäisen 45~50#@29" välille, jolloin jousi rasittuu enemmän ja ottaa mahdollisesti vielä enemmän settiä?

Huomasin nyt kanssa että eilen ammuttaessa onnistuin rikkomaan sarvivahvisteisen nuolennokin… miten se onnistui on minulle täysi arvoitus

Helposti onnistuu, kun ampuu kaksi samanlaista hutia :smiley:

1 tykkäys

Enpä tullut tuota ajatelleeksi, luulin koko ajan että jänne oli jotenkin rikkonut sen

No, tämä on nyt ns. valmis, paunoja jäi 46 29" vedolla mikä on juuri se mihin tähtäsin. Mittasin huvikseni voimakäyrän että näen itse oliko tämän taivuttamisesta mitään hyötyä ja olihan siinä, 9% lisää energiaa suhteessa myötäkäyrään lonkkariin jos normalisoidaan vetojäykkyys.

voiak%C3%A4yr%C3%A4

Nipistin 5cm alalavasta pois, mutta jätin ylälavan sellaiseksi kun siinä ei niin pahaa ongelmaa ollut.

2 tykkäystä

sehän on hyvä ny.