American round tilastot


#1

American roundin 2007–2017 tilastot.

Kuvaa pitää klikata kaksi kertaa, niin sitten näkyy riittävän suurena numerot.


#2

Siistiä nakutusta, tilastot ja nuolet AR tauluissa. Vuosi 2012 oli kyllä huikean korketasoinen. Ammuin silloin uuden Suomen ennätyksen, pisteellä ohi Huikarin enkasta. Toki pienenä varjona oli että samassa kisassa kaksi jannua ampuivat vielä paremmin ja täten en SE:tä koskaan omistanut. Teoriassa vain intoilen…
Nämä tilastot on kivoja muistoina, keskiarvoiltaan ja havainnoida monella tapaa vaikka osallistujamääriä, tulostasoa jne… Kertoo lajista ja jäävät aikakirjoihin, että tämmöstäkin touhua on Suomen maassa tehty.

Pasin tulostaso on kyllä tanakka. Ottaen huomioon että Pasikin on sellainen vanha lehtokurppa, niin itsellä on ehkä toivoa, josko vielä uuteen nousuun… Vaikka alan itsekin olla aika kurppa.


#3

Vuosi 2012 oli kyllä huippuvuosi. Oli paljon ampujia ja moni oli huippukunnossa. Hämärä muistikuva on, että oma 60 jaardin tulos oli jotain 170 pisteen luokkaa mutta virallisia kierrostuloksia ei ole säilynyt, joten se voidaan unohtaa. Ammuin silloin 60 jaardia samoin tai jopa paremmin kuin 50 jaardia. Eipä silti, nuo kaikki ennätykset ovat rikottavissa!

Tilastoja kun katsoo, niin tilastokärki on pääasiassa vanhaa kurppaa, toki muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Nykyistäkään parhaimmistoa ei voi kovin nuoreksi sanoa. Koskahan tulee uusi, nuori tähti, joka näyttää, miten ammutaan! Vai onko jousiammunta sittenkin vanhojen ja kokeneiden konkarien laji!?


#4

on


#5

Uusin, päivitetty tilasto, American round 2007–2018.

Pienenä tilastoknoppina - American roundeissa on ammuttu 12 vuoden aikana yhteensä 17910 nuolta. Näillä nuolilla on kerätty yhteensä 38976 pistettä, eli keskimäärin 2,18 pistettä per nuoli.


#6

Marvin Schmidt julkaisi vuonna 1946 teoksen “Introduction to Archery”. Tuolloin ammuttiin vielä puujousilla, vaikka erilaiset kuitumateriaalit olivat tulossa. Nuolet olivat pääasiassa puuta mutta siirtymä alumiininuoliin oli meneillään. Jänteet olivat vielä pellavaa tai hamppua. Alkeellisia tähtäimiäkin käytettiin.

Kirjassa kerrottiin luonnollisesti kilpailuistakin ja hän esitteli myös seuraavanlaisen taulukon erilaisille American round -pisteille:

  • Beginner 350 pistettä
  • Student 530 pistettä
  • Bowman 600 pistettä
  • Expert 670 pistettä

Tuon mukaan hiippailemme vielä pääasiassa Beginner-tasolla… Pasin Suomen ennätys on 520 pistettä.


#7

…jos pääasiallinen tavoite on american round! Mutta kova olisi tulos tuommoinen 600 jota pidetään ilmeisesti normaalin kilpailijan tuloksena. Siellähän oli tilastoissa näitä sattunaisten tauluampujien mutta huippumetsästäjien tekemiä tuloksia, eikös ne pääsääntöisesti ollut 300-400 pistettä? Ishi, Pope jne.

Mulla on tavoite ensi kisoihin saada 300 puhki. Pikkuhiljaa alan ampumaan sisällä tauluun ja sitten keväämmällä heti ulos ja ihan täysiä ar-matkoja kisoihin asti.


#8

Moni aivan huippu metsästäjä on kehno tai tyydyttävä tauluun ampuja joten ne eivät minun mielestäni ole mitenkään verrannollisia keskenään. Onnistunut metsästys kulminoituu yleensä yhteen hyvään laakiin, toki hyvistä tauluun osumisista ei ole haittaa. Appiukko on olympia tason ampuja vaan niinpä se on vävypoika joutunut huteja ja haavakoita parsimaan ja onhan niitä tullut minullekin. Näin siis ruutipuolella mutta samat säännöt pätevät kaikkeen ampumiseen ja jahtiin.


#9

Pointti olikin juuri, että nämä kaverit eivät treenanneet tauluammuntaa - samoin kuten meidän suomenmaan joukko. Jos ei treenaa american roundia, tai tauluammuntaa ylipäätään, on siinä hankala pärjätä. Siinä se.
Onhan täällä muutamia tauluampujia, mutta onko eritysesti american roundia harjoittelevia?


#10

Meikäläinenkin ampui Suomen ennätyksen 2011 käydyssä kisassa. Vikan kierroksen nuoleni oli taululla ennen Ranen nuolia ja tulokseni oli 417 LYHÄRILLÄ jossa vastakäyrä ja rekurvit. Ei taida olla toista vastaavaa lyhäritulosta yli 400 pisteen. Harmi että Rane nakutti 436 samassa kisassa ja tuliko siihen väliin vielä joku. Se oli hurmoskisa, moni paukutti enkkojaan. Kuinka helppoa se silloin kaikille oli ja sen jälkeen ollaan taannuttu oikein joukkueella, paitsi Pasi on kehittynyt.

Silti pidän kovimpana tuloksena ikinä Suomessa Jouni Isotalo vainaan ampumaa voittotulosta 448 rajussa sivutuulessa 2013 keväällä. Muut jäi silloin kauas taakse voimajousineen. Tuuli ja 31 paunainen jousi tekee tuloksesta armottoman kovan. Ja monien puheet siitä että AR pitää ampua yli 50lbs tai mielummin yli 60lbs jousella hyvän tuloksen tehdäkseen voitiin unohtaa. Jouni otti tuuliennakkoa pari metriä sivulle ja kevyiden paunojen takia nuolenkärki myös kohti pilviä ja fiiiuuuh, nuolet paperille. Ja melkein aina ne napsahtivat keltaiselle, punaiselle ja siniselle kuten tulos kertoo. Tunne välineesi sanon. Mikä olisi ollut Jounin tulos tyynemällä?


#11

Jounihan raportoi pari kertaa hieman yli 600 pisteen harjoitustuloksia. Oli kyllä lahjakas kaveri.

Jounilla on IFAA-liiton Historical bow -luokan ME 20 jaardin kierroksella vuodelta 2013, se on peräti 247 pistettä (maksimi 300) ja se tulee olemaan sellainen “puoli-ikuinen” ennätys.


#12

Eikös Pasi ammpunut tuon York rundin ja voittanut lyhärillä joka oli jopa kisan puolivälistä asti toisesta lavasta miltein poikki :smiley:


#13

Muistan hyvin ton kerran. Ammunta oli silloin helppoa. Vedettiin siihen pieneen ylärinteeseen. En ole pääsyt viime vuosien paikan kanssa sinuiksi. Mulla oli tuolloin ihan uusi nuolisetti joka toimi hyvin. En ole sen jälkeen tehnyt yhtään hyvää priminuolisettiä. Josko tänä keväänä…